Președinții Consiliilor Județene Brăila și Galați au adresat o Scrisoare deschisă autorităților centrale, reclamând „o marginalizare a sud-estului României”

Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, împreună cu Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, au adresat, vineri, 28 mai 2021, o Scrisoare deschisă către autoritățile centrale, cu privire la modul în care Guvernul actual înțelege să dezvolte regiunile, excluzând o aglomerare urbană de aproape 1 milion de locuitori de la șansa finanțării și a creșterii durabile, riscându-se astfel o izolare economică și socială a zonei Brăila- Galați.
Redăm mai jos, în integralitate, Scrisoarea deschisă a celor doi reprezentanți ai Județelor Brăila și Galați:

„Către

Camera Deputaților
în atenția Domnului Președinte, Ludovic Orban

Guvernul României
în atenția Domnului Prim Ministru, Florin-Vasile Cîțu
în atenția Domnului Vice-Prim Ministru, Dan Barna

Spre știința
Ministerului Transportului și Infrastructurii
în atenția Domnului Ministru, Cătălin Drulă

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene,
în atenția Domnului Ministru, Cristian Ghinea

Stimați Domni,

Cu regret constatăm astăzi că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, care are o populație de aproape 1 milion de oameni, este ignorată de către Guvern. Cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României, Galațiul și Brăila, au fost excluse din Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce va accentua decalajul zonei în comparație cu celelalte regiuni.
Asistăm cu stupoare la această ”dezvoltare a României”, așa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O ”dezvoltare” discreționară, criteriul politic fiind baza împărțirii sumelor și proiectelor de dezvoltare pentru județe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galați-Brăila). Și în această parte a țării investițiile cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt infime comparativ cu alte regiuni.
Astfel, noi, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați și Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înțelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape 1 milion de locuitori de la șansa finanțării și a creșterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică și socială a zonei.
Solicităm imperios ca proiectele zonei Brăila – Galați să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă pe măsura importanței și necesității acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleșilor locali.
Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră județeană, spitalul județean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultății de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăsește nici finanțarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focșani și nici a spitalului regional Brăila-Galați. 
Consiliul Județean Galați a trimis spre finanțare prin P.N.R.R proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galați-Tecuci-Tișița, o investiție cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Național de Redresare și Reziliență. 
Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investițiilor în această zonă a țării. Proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galați-Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a țării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei și Dobrogei.
Atragem atenția asupra faptului că și brăilenii și gălățenii au dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în aceeași măsură cu arădenii sau clujenii. Nu vom plăti și noi rambursarea împrumutului pe care Guvernul îl va face pentru proiectele P.N.R.R? Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect acești aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră si care plătesc taxe și impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeți aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanțare prin P.N.R.R.
Incompetența profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Național de Redresare și Reziliență este inacceptabilă mai ales când distribuirea fondurilor și aprobarea proiectelor stau în pixul unui ministru.

Cu stimă, 

Președinte Consiliul Județean Brăila                                   
Francisk Iulian Chiriac                                              

Președinte Consiliul Județean Galați  
Costel Fotea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s