„Oficial, de la 1 iunie se pot organiza evenimente cu caracter cultural, în aer liber!”

Gabriela Popa

„Oficial, de la 1 iunie se pot organiza evenimente cu caracter cultural, în aer liber!”, susține Gabriela Popa, organizator de evenimente cu caracter cultural artistic, în special în zona rurală.

Din iunie, vor putea fi organizate din nou spectacole, în întreaga țară! Astfel, începând cu data de 1 iunie 2020, potrivit noilor norme aflate în vigoare, vor redeveni posibile evenimentele cu caracter cultural desfășurate în aer liber, la care vor putea participa maxim 500 de spectatori, iar aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune aflate la distanțele impuse de regulile de distanțare. De asemenea, organizatorii de astfel de evenimente vor trebui sa aibă grijă să fie efectuat un control foarte strict la intrarea în zona unde va avea loc spectacolul și, evident să supravegheze respectarea toturor normelor impuse de lege în acest sens, la ora actuală.
Gabriela Popa, organizator de evenimente cu caracter cultural artistic, în special în zona rurală, ne-a oferit propria opinie vis-a- vis de acest subiect ce preocupă în special atât organizatorii cât și artiștii care sunt incluși în acest proces cultural-artistic: „M-am numărat printre cei 2500 de semnatari ai petiției „Susținem reluarea responsabilă a activității în artele spectacolului”, inițiată de domnul Laurențiu Constantin, organizator al Festivalului de Muzică Veche București împreună cu alte 60 de personalități culturale din diverse domenii, petiție ce a fost adresată ministerului Culturii și înaintată Guvernului României.
Iată că, în urma discuțiilor cu reprezentanții mediului artistic, rezultatul a fost favorabil şi, oficial, de la 1 iunie se pot organiza evenimente cu caracter cultural, în aer liber.
Desigur că această veste ne bucură pe noi, organizatorii de astfel de spectacole, pentru că încet-încet ne reluăm activitatea.
După cum ați observat, astfel de evenimente vin la pachet cu restricțiile de rigoare. Nu mai mult de 500 de persoane, distanțare socială, obligativitatea purtării măștii de protecție și alte măsuri. În calitate de organizator de spectacole, în ceea ce mă privește am gândit împreună cu colegii mei o serie de măsuri pe care le vom pune în practică astfel încât totul să fie bine.
Nu vă pot spune, la momentul actual, când va avea loc primul astfel de eveniment dar eu sper ca până la finele acestei luni să se desfășoare. Ulterior, după 15 iunie se vor mai relaxa niște măsuri, vom vedea care vor fi tendințele și ne vom adapta la ele. Avem programate evenimente şi în luna iulie, și în august… vom vedea! Așa cum am mai spus, un act artistic adevărat se desfășoară în fața publicului, nu în mediul on line. Au fost și încă sunt diverse asociații care organizează astfel de evenimente în mediul on line, unele chiar cu taxă de participare, ceea ce mi se pare absurd.
Cât privește spectacolele tip drive-in, eu exclud organizarea unui astfel de eveniment. Pentru mine importantă este interacțiunea cu omul, chiar dacă va trebui să fim la distanță de 2 metri unii de ceilalți și să purtăm mască.
Astea sunt vremurile și ne adaptăm la ele. Vă mulțumesc și sper curând să ne revedem la primul spectacol.”

Art. 2 din cadrul HOTĂRÂRII nr. 26 din 28.05.2020, privind propunerea de modificare/ completare/ relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă prevede urmatoarele: Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s