Între evlavie și fariseism

sfintii Constantin si Elena

Astăzi este data în care oficial, ortodoxia românească cinstește pe sfinții Constantin și Elena. Deci o zi cu o deosebită conotație religioasă pentru credincioșii ortodocși. Normal și firesc ar fi ca în această zi, purtătorii de nume ai celor doi mari sfinți să își petreacă ziua închinând-o cinstirii celor doi eroi ai creștinismului ortodox.
Ce se întâmplă însă în zilele noastre, este un lucru știut și deja, din păcate, împământenit la noi. În această zi de cinstire, de comemorare a unor sfinți, unii dintre noi chefuiesc, beau alcool, fumează, se distrează, cu alte cuvinte, tot ceea ce fac este total opus cinstirii unor eroi ai creștinismului. Mai mult de atât, dacă sunt întrebați, foarte puțini știu câte ceva, sau spre deloc, despre viața sfântului al cărui nume îl poartă și pe care și-l reamintesc doar drept scuză puerilă pentru a se distra și nicidecum pentru a-i mulțumi că le este purtător de grijă, așa cum spune tradiția românească.
Ce face fiecare este fix problema sa, dar mi se pare fariseism să te bați cu pumnul în piept strigându-ți astfel apartenența religioasă, iar între timp habar să nu ai de ea.
Pentru cei care astăzi își aniversează ziua numelui și care, poate îi vor comemora și pe cei doi sfinți Constantin și Elena, nu îmi rămâne decât să le urez să trăiască cu numele și să dăruiască câteva clipe și cinstirii cu adevărat a celor doi sfinți, datorită cărora creștinii nu se mai tem că își vor risca viața atunci când susțin că sunt creștini.

Sorina Ivan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s