Subprefectul Adin Boboc (PNL): “Spitalele sunt pline de pacienţi cu boli hepatice cronice, iar listele pentru transplant hepatic sunt depăşite mult de posibilităţi!”

Subprefectul Adin Boboc, PNL Brăila, a participat astăzi la Campania de informare, educare şi conştientizare LIVE(RO)2 – EST, care îşi propune prevenirea, depistarea şi tratarea pacienţilor depistaţi cu virusul hepatitei B şi C în localităţile din judeţul Brăila.
“Salut iniţiativa Universităţii de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi, alături de Asociaţia Română Anti-Sida şi Spitalul Clinic de Urgenţă «Sfântul Spiridon» din Iaşi de a alege ca popas Brăila în cadrul acestei importante campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor generate de bolile hepatice.
Acest ambiţios proiect are ca obiectiv furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu boli hepatice cronice, secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B şi C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est.”
, a ținut să precizeze politicianul liberal brăilean în cadrul unui Comunicat de presă, emis vineri, 27 ianuarie 2023.
Adin Boboc a mai ținut să menționeze faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a semnalat faptul că România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile hepatice cronice, o situaţie extrem de îngrijorătoare, mai ales că vârsta pacienţilor depistaţi în faze terminale a scăzut către 40-50 de ani.
“Spitalele sunt pline de pacienţi cu boli hepatice cronice, iar listele pentru transplant hepatic sunt depăşite mult de posibilităţi. Este important de ştiut că simptomele hepatice sunt «silenţioase», ceea ce face ca bolile hepatice să fie descoperite mult prea târziu pentru a fi tratate. Proiectul LIVE(RO)2 – EST îşi propune să facă o schimbare în viaţa pacienţilor care habar nu au în acest moment că sunt infectaţi cu virusul hepatitei B sau C.
În faţa acestei oportunităţi, îndemnăm populaţia judeţului Brăila să se testeze pentru hepatitele virale B şi C. De asemenea, fac apel la medicii de familie din Brăila să se afilieze proiectului LIVE (RO)2-EST, pentru că ei constituie baza acestei campanii de informare, educare şi conştientizare în rândul populaţiei.”
, a mai spus politicianul liberal.

Boboc este, de asemenea, de părere că: “Este imperios necesar ca programele de screening şi tratament în hepatitele virale să fie accelerate, iar în acest proces este nevoie de implicarea concretă a asociaţiilor profesionale, autorităţilor, asociaţiilor de pacienţi, ONG-uri, societăţii civile, a tuturor actorilor şi decidenţilor, care prin acţiunile lor pot reduce numărul foarte mare de decese cauzate de bolile hepatice.
Programele de screening şi tratament trebuie să ajungă în comunităţile marginalizate şi vulnerabile prin implementarea unor campanii de informare şi testare în mediul rural, în zone greu accesibile, unde populaţia trăieşte la limita sărăciei, unde există grupuri etnice, persoane neasigurate, fără adăpost sau cu dependenţe care le pun viaţa în pericol.”

Subprefectul Adin Boboc a încheiat comunicatul de presă subliniind faptul că se impune asigurarea unui acces nediscriminativ la programele de prevenție și tratament: “Consider că este absolut necesară asigurarea accesului nediscriminativ, universal şi simplificat la programele de prevenţie şi tratament în acord cu strategia naţională care consider bolile transmisibile o prioritate de sănătate publică.”