Marele Maestru Internațional de Șah, Florin Gheorghiu, prezență deosebită la cea de-a II-a ediție a Trofeului “Rocada Mare”, a lansat la Brăila cele trei volume ale cărții sale „Artă în șah și în viață”

Prezență deosebită la cea de-a II-a ediție a Trofeului “Rocada Mare” Brăila, Șah rapid, organizată de Preda Iulian, președintele Clubului Sportiv “Micul Prinț” Brăila, și Dan Mitaru, Maestru FIDE.
Muzeul Brăilei “Carol I” a găzduit, zilele trecute, competiția șahistă Trofeul “Rocada Mare”, în cadrul căruia a avut loc și un eveniment cultural deosebit, cu mare impact în sfera șahului românesc, lansarea cărții “Artă în șah și în viață”, semnată de Marele Maestru Internațional de Șah, Florin Gheorghiu, singurul maestru român care l-a învins pe celebrul Bobby Fischer.

Iulian Preda, președintele Clubului Sportiv “Micul Prinț” Brăila, unul dintre organizatorii acestui eveniment cu dublu impact cultural și sportiv, a ținut să sublinieze importanța prezenței la Brăila a domnului Florin Gheorghiu, un exemplu elocvent al zilelor noastre în ceea ce privește pasiunea practicării unui sport și în special a sportului minții, șahul.
“Am organizat, la Muzeul de Istorie «Carol I», ediția a II-a, a Trofeului «Rocada Mare», turneu la care au participat aproape 90 de jucători, din Ucraina, din Galați, București, Ploiești, județele limitrofe.
Cu această ocazie, în cadrul turneului, am avut și un eveniment special, lansarea cărții «Artă în șah și în viață», prezentată de însuși marele maestru, fost campion mondial, Florin Gheorghiu.
«Artă în șah și în viață» este o carte deosebită, excepțională, care nu trebuie să lipsească din biblioteca nici unui jucător iubitor de șah.”
, a concluzionat Iulian Preda. De asemenea, el a ținut să îi mulțumească Marelui Maestru Florin Gheorghiu, pentru prezența domniei sale în urbea de la malul Dunării.

Mulțumind la rândul său pentru invitație, Florin Gheorghiu a ținut să sublinieze faptul că este încântat de faptul că a revenit la Brăila, oraș despre care a precizat că nu l-a mai vizitat din timpul studenției sale: “La Brăila, am mai fost când eram student. Sigur că, între timp, orașul arată cu totul altfel. Este mult modernizat, mult mai frumos.(…) Am acceptat invitația pe care mi-a adresat-o domnul Preda și mă bucur să fiu în mijlocul dumneavoastră, să văd atâția copii talentați, care participă la turneu.”
De asemenea, amintind de cele trei volume ale cărții domniei sale, Marele Maestru Internațional de Șah Florin Gheorghiu a ținut să sublinieze faptul că “Artă în șah și în viață” reprezintă, în esența sa, o adevărată sursă de inspirație în special pentru tinerii șahiști: “Și pentru cei care or să dorească să cumpere aceste cărți, vă garantez că vor face un progres, aproape imediat, din cauza partidelor pe care le-am inclus, și care sunt cele mai bune partide, pe o perioadă de 40 de ani, în care eu am jucat la cel mai înalt nivel, nivel internațional.”
Autorul cărții “Artă în șah și în viață” a mai precizat că marea atracție a celor trei volume ale cărții sale o reprezintă prezența unor comentarii din timpul unor partide de șah, comentarii umane, după cum ține să sublinieze autorul și din care cititorul poate înțelege gândirea șahiștilor în timp: “Se poate înțelege direct, de la fața locului, ce a gândit jucătorul, omul care a jucat partidele în momentul respectiv. Adică, dacă o partidă era jucată în anul 1970, comentariile sunt din 1970, și așa mai departe. Lucru pe care computerul nu-l face, bineînțeles.
În plus, în cele trei volume sunt incluse și note de călătorie, comentarii deosebite, întâlniri cu câteva personaje politice, sportive, artistice, și așa mai departe, și mai este o serie întreagă de fotografii unicat. Fiecare volum vine cu 130 – 140 de fotografii, din diverse colțuri ale lumii, din diverse mari turnee.
Plus că, aceste cărți sunt un fel de istorie a șahului modern din ultimii 40 de ani, având în vedere că, numai coperțile sunt practic cu imaginile unor campioni mondiali cu care m-am întâlnit la masa de joc, 9 campioni mondiali, lucru foarte rar. De la Botvinnik până la Kramnik, și toți ceilalți jucători de elită cuprinși în aceste cărți.”

Viorel Vasile, membru fondator al Clubului Sportiv “Micul Prinț” Brăila, de asemenea, o prezență onorantă la acest mare eveniment șahist, a ținut să puncteze faptul că și domnia sa este captivat de sportul minții, șahul fiind o pasiune proprie: “Șahul este o pasiune și datorită acestei pasiuni, am hotărât împreună cu domnul Preda să înființăm acest club sportiv, să ajutăm pe cât posibil tinerii, pentru creșterea nivelului sportiv, și la nivelul comunității brăilene să încurajăm acest sport al minții. (…) Mi-aș dori cât mai mulți copii să vină să-și însușească jocul de șah care, într-adevăr, te ajută și în viață, după cum probabil marele maestru Florin Gheorghiu ar putea să ne spună. Șahul îți organizează oarecum viața. Când discuți cu cineva care joacă șah, observi că are o minte organizată, care își face o selecție a ideilor și își prioritizează interesele, își programează oarecum viața.
Este un sport deosebit, fascinant. Pe mine m-a pasionat acum mulți ani, și mi-aș dori să devină un sport de masă.”

Prezent la lansarea de carte a fost și Ionuț Ciprian Dobre, vicepreședinte al Consiliului Județean Brăila, care și-a exprimat, la rândul său, admirația pentru cei care practică acest sport și, în mod special, pentru prezența la Brăila a Marele Maestru Internațional de Șah Florin Gheorghiu.
“Ne bucurăm foarte mult și suntem onorați pentru prezența domnului Florin Gheorghiu, fost campion mondial. Județul nostru este onorat să vă aibă printre noi, și să lansați cartea dvs. la noi. Șahul este sportul minții. Îi ajută pe copii în dezvoltarea lor, mai târziu. (…) Domnul președinte (n.r. Preda Iulian) se îngrijește de acest lucru. Noi, Consiliul Jedețean, prin tot ceea ce putem, adică prin instituțiile subordonate precum Muzeul «Carol I», Centrul de Creație, suntem alături de șahul brăilean, de «Clubul Micul Prinț» și, întotdeauna – știe și domnul Preda că poate apela la noi cu încredere – suntem alături de cultură, de sport. Trebuie să fim alături de toți cei care vor să facă ceva bun pentru județul nostrum.”, a spus Ionuț Ciprian Dobre.
Totodată, vicepreședintele CJ Brăila și-a exprimat bucuria de a fi prezent la lansarea carții ce-i poartă semnătura marelui maestru de șah, o somitate a lumii șahului zilelor noastre: “Mă simt onorat că v-am cunoscut domnule Florin Gheorghiu. Mai rar stai lângă un campion mondial. Succes, în continuare, copiilor!”

La finalul acestui eveniment cultural – sportiv, întrebat despre Calendarul competițional din 2023 al Clubului Sportiv “Micul Prinț” Brăila, Iulian Preda, președintele acestuia, a declarat că: “În anul 2023, avem un Calendar competițional foarte încărcat, cu numeroase turnee ale clubului la care, cu siguranță, vom avea jucători atât din țară cât și din străinătate. Vor fi competiții cu premii atractive și să sperăm că totul va ieși așa cum ne-am propus, adică cu performanțe și cu rezultate deosebite pentru toată lumea!”.