Noi tarife la enegia electrică | Senatorul Ion Rotaru: „Se impune un preț maxim de 1,3 lei/KWh, care pune capăt speculei din piața de energie”

„Chiar dacă nu are portofoliul Energiei, PSD s-a implicat activ pentru găsirea unor soluții în cadrul Coaliției, care să reducă prețurile la energie. PSD și-a atins cele 3 obiective politice în ceea ce privește reglementarea pieței de energie: protejarea consumatorilor casnici, salvarea economiei naționale, oprirea inflației (peste 70% din inflația din țară a fost determinată de prețurile la energie).”, susține senatorul Ion Rotaru, președintele Organizației Județene a PSD Brăila, în cadrul unui comunicat de presă emis astăzi.
În continuare, politicianul social–democrat vorbește despre măsurile ce au fost agreate în Coaliție pentru consumatorii casnici și agenții economici:
„Se impune un preț maxim de 1,3 lei/KWh, care pune capăt speculei din piața de energie, având în vedere că prețurile ajunseseră până la 12 lei/KWh. Sunt stipulate prețuri mai mici pentru clienții care se încadrează în anumite praguri de consum, stimulându-se astfel economisirea. Soluția găsită de PSD permite utilizarea de fonduri europene în valoare de 2,2 miliarde de euro pentru combaterea sărăciei energetice.
Măsurile ce au fost agreate în Coaliție sunt:
· consumatorii casnici cu un consum până în 100 KWh/lună vor plăti 0,68 lei/KWh;
· consumatorii casnici cu un consum până în 255 KWh/lună vor plăti 0,8 lei/KWh;
· consumatorii casnici cu un consum până în 300 KWh/lună vor plăti primii 255 KWh cu 0,8 lei/KWh, iar diferența cu 1,3 lei KWh/lună;
· consumatorii casnici cu un consum peste 300 KWh/lună vor plăti 1,3 lei/KWh;
· IMM-urile, școlile, unitățile sanitare, lăcașele de cult, instituțiile publice, producătorii de medicamente vor plăti 1 leu/KWh;
· agenții economici vor plăti 1,3 lei/KWh;
· 80% din producția de energie din România va fi supusă prețului plafonat de 1,3 lei/KWh, iar 20% va fi lăsată pentru libera negociere pe piața bursieră.”

Președintele Organizației Județene a PSD Brăila își încheie comunicatul subliniiind faptul că: „Aceste decizii politice vor trebui transpuse într-un proiect de OUG, ce va fi inițiat de Ministerul Energiei. Formulele de reglementare propuse de PSD au fost discutate și agreate cu marii operatori din piața de energie. Orice alte propuneri legislative sau de OUG care nu corespund acestor decizii, nu vor avea susținerea noastră politică.”