520.300 lei, amenzi aplicate, în luna octombrie, de inspectorii de muncă brăileni | Peste 200 de angajatori verificați in domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă

„I.T.M. Brăila a desfășurat, în luna octombrie 2022, acțiuni de control (113 – în domeniul relațiilor de muncă; 94 – în domeniul securității și sănătății în muncă) la un număr de 207 angajatori în urma cărora li s-au aplicat amenzi în valoare totală de 520.300 lei (507.300 lei – în domeniul relațiilor de muncă; 13.000 lei – în domeniul securității și sănătății în muncă) pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.”, informează reprezentanții I.T.M. Brăila într-un comunicat făcut public în urmă cu câteva zile.
Conform precizărilor sursei citate, la un număr de 6 angajatori au fost depistate 24 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 460.000 lei. Cele 24 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă și prestau activitate în domeniile: construcții – 17 persoane, activități ale centrelor de fitness – 1 persoana; transporturi – 4 persoane; restaurant – 2 persoane.
Reprezentanții I.T.M. Brăila au mai precizat că deficiențele frecvent constatate au fost: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; nerealizarea măsurilor dispuse prin PV de control incheiate anterior; neutilizarea EIP din dotare corespunzător activității desfășurate; neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății pentru toți lucrătorii; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare.
Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
„I.T.M.Brăila, în controalele efectuate a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile de competență.”, au mai precizat reprezentanții I.T.M. Brăila.
La nivel național, în perioada 30 septembrie – 3 noiembrie 2022, Inspecția Muncii a aplicat amenzi de aproximativ 18.000.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 5.294 avertismente și au fost dispuse 11.831 măsuri de remediere a neconformităților constatate.