Deputatul Popa: „O secetă pedologică și atmosferică, mai puternică decât în această toamnă, din punctul meu de vedere, nu am găsit în nici o istorie a agriculturii”

Cu seceta din acest an nu este de glumit, în contextul în care suprafața agricolă irigată este destul de redusă la nivel de țară, acest lucru putând fi o problemă pentru recoltele viitoare, mai ales că România se confruntă cu un risc considerabil față de schimbările climatice. Din cauza lipsei de precipitaţii, culturile de toamnă au îmbătrânit prematur, iar unele chiar s-au uscat în zonele calamitate.
Deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, a declarat în cadrul ultimei conferințe de presă susținută de liberalii brăileni, că deși la capitolul irigații situația este jalnică, Județul Brăila se poate considera, din acest punct de vedere, un județ privilegiat.
„Problema (n. r. seceta) este de anul trecut. Vom trece peste ea. Dar, dacă nu reușim să ne punem la punct, vom avea probleme mari pe viitor. O secetă pedologică și atmosferică, mai puternică decât în această toamnă, din punctul meu de vedere, nu am găsit în nici o istorie a agriculturii.
Suntem într-o situație jalnică. În schimb, în Județul Brăila suntem, oarecum, privilegiați, 50% din suprafața irigată a României aflându-se în Brăila.
Trebuie să ne ajute și Dumnezeu să avem capacitatea, încât să putem pompa pe canalele de aducțiune apă din Dunăre, și să avem apă în Dunăre. Mai departe, mai salvăm ce se poate salva. Sunt agricultor, știți destul de bine, asta este activitatea mea principală.”
Întrebat de jurnaliști despre despăgubirile ce revin agricultorilor în cazul unor culturi calamitate, liberalul Popa a venit cu precizări: „Pentru culturile de toamnă, despăgubirile au fost stabilite într-un cuantum de 1500 lei, dintre care se vor aplica punctele procentuale, în funcție de cât de afectate au fost culturile.”
Alexandru Popa a dezvoltat mai departe subiectul, precizând că banii sunt acordați conform unor criterii deja stabilite prin lege: „Sunt făcute procese verbale, prin care s-a stabilit procentul de afectare. Sunt culturi care au fost afectate 100%, sunt culturi care au fost afectate 30%. Din cei 1500 lei, care vor fi acordați pe hectar, dacă au calamitate de 50 %, vor primi doar 750 lei. Ei pun procentual din cât ești de afectat. Dacă ești 100%, vei lua întreaga sumă.”
Deputatul a mai subliniat faptul că, deși este de acord cu aceste despăgubiri, date de stat agricultorilor, el este de părere că nu aceasta ar fi soluția ideală a acestei probleme.
„Am avut o discuție în coaliție, cu colegii mei de la PSD, și le-am spus un singur lucru: despăgubirile sunt bune doar pentru a mai diminua din pagubele pe care le-a produs seceta anul acesta dar, pe termen lung, vă spun ceva, nu poate să ne susțină statul, în fiecare an, cu desbăgubiri!
Am discutat și singura variantă, pe care o putem face astăzi, este să extindem sistemul de irigat și să avem un mod prin care să captăm apele dulci pentru irigat, prin bazine de stocare. Nu știu dacă știți, eu sunt în domeniu, astăzi în România se folosește 1% din apele dulci care pot fi folosite în irigație, din întreg sistemul hidrografic al României.”, a mai spus președintele PNL Brăila.
Precizăm că în anul 2019, potrivit unor informații publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Județul Brăila se situa pe primul loc la suprafață irigată cu 123.805 de hectare, Galațiul având doar 53.549 de hectare irigate.