Exercițiu tactic, de nota 10, desfășurat de ISU “Dunărea” Brăila | „Gestionarea unei situații de urgență de un accident rutier cu victime multiple pe Șoseaua Viziru – km 10 pe raza UAT Chiscani”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic, astăzi, 20 octombrie 2022, începând cu ora 11:00, pentru a testa capacitatea de intervenţie în cazul producerii unui accident cu victime multiple, atât a structurilor din subordine cât şi a celorlalte instituţii cu atribuții în gestionarea unor astfel de situații de urgență.
Tema exercițiului a fost „Gestionarea unei situații de urgență de un accident rutier cu victime multiple pe Șoseaua Viziru – km 10 (DE 584 Brăila – Slobozia) pe raza UAT Chiscani”.
Scenariul exerciţiului a fost structurat în trei situaţii tactice. S-a pornit de la premisa că pentru zona NV a județului, Administrația Națională de Meteorologie a transmis atenționarea de fenomene meteorologice periculoase Cod Galben nr. 65, emisă în data de 20.10.2022 ora 07:02, având mesajul „Ceaţă care determină reducerea vizibilității sub 200m și izolat sub 50m, în localitățile Albina, Chiscani, Victoria, Stăncuța, Mărașu și Berteștii de Jos şi valabilă în data de 20.10.2022, între orele 07:10 – 12:00”.
În urma manifestărilor prognozate de atenționarea meteorologică care determină reducerea vizibilității precum și a vitezei excesive într-o zonă cu limitare de viteză, prin SNUAU – 112 dispeceratul inspectoratului este anunțat că un autoturism a intrat într-un stâlp de pe marginea drumului, a ricoșat în afara părții carosabile. Conducătorul autoturismului rămâne încarcerat, iar din rezervor sunt scurgeri de combustibil, existând pericolul producerii unui incendiu/explozie.

Pe timpul operaţiunilor de descarcerare și salvare a persoanei încarcerate, în jurul orei 11:30, comandantul intervenţiei este informat că în zona apropiată acțiunilor de intervenție, la stâlpul de pe marginea drumului, lovit de autoturismul implicat în accidentul rutier, s-a desprins firul de înaltă tensiune provocând un scurtcircuit electric în urma căruia s-a produs un incendiu de vegetație uscată cu degajări însemnate de fum pe partea carosabilă, punând în pericol traficul rutier.
Pe timpul derulării acțiunilor de stingere a incendiului, comandantul intervenției este anunțat în jurul orelor 11:45, de producerea unui accident rutier în zona resepectivă, între un microbuz și un autoturism în care se aflau 10 persoane (7 persoane aflate în microbuz și 3 persoane în autoturism).
Din primele informații, şoferul autoturismului şi pasagerul din dreapta sunt inconștienți şi încarcerați, iar cea de-a treia persoană aflată pe bancheta din spate a reuşit să iasă din maşină, dar necesită îngrijiri medicale de specialitate. Persoanele care se aflau în microbuz prezintă plăgi/escoriații la nivelul feței, membrelor inferioare/superioare, acestea nefiind încarcerate. În urma producerii accidentului, a fost afectată prima bandă de circulație.
Exercițiile de acest tip urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă (cutremur urmat de un incendiu, accident rutier cu victimă), precum şi verificarea viabilităţii planului operativ de intervenţie şi a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Pentru rezolvarea celei de-a treia situații tactice, a fost nevoie de activarea Planului roșu de intervenție, având în vedere numărul mare de victime comunicate de la fața locului.
Pentru rezolvarea situaţiilor tactice prevăzute în scenariu, la exerciţiu au participat membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a UAT Chiscani, grupa operativă, trei echipaje de intervenţie – stingere, două echipaje de descarcerare și patru echipaje SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila și două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.