Cultura, punte de legătură între Brăila și Constanța | Grandiosul eveniment „Aripi întinse spre cer” își poate asuma meritele

Muzica și poezia și-au dat mâna în cadrul grandiosului eveniment cultural, desfășurat sub titlul „Aripi întinse spre cer”, unde oameni de cultură din Brăila și Constanța au demonstrat că o adevărată punte de suflet între oameni rămâne veșnic cultura.
Organizat de Fundația Culturală „Metafora Constanța” în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Constanța „Vasile Canarache”, avându-i ca parteneri pe Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Muzeul de Istorie „Carol I” Brăila și Clubul de Tineret „Voltin”, evenimentul poate fi catalogat, fără echivoc, drept o adevărată reușită a lumii culturale din România.
Inițiat în ideea prezentării și promovării tinerelor talente din aripa tânără a Fundației Culturale „Metafora Constanța”, desfășurat la Brăila, în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, moderat admirabil de Garofița Jianu, președintele Fundației culturale „Metafora Constanța”, evenimentul s-a dovedit a fi un adevărat regal de muzică și poezie, care a reunit scriitori, umoriști, jurnaliști, interpreți, oameni de cultură din țară, cu toții contribuind la crearea unor momente culturale unice, presărate cu cascade de râsete, provocate de epigramele „pline de sare și piper”.
Evocarea unor momente importante din istoria noastră, relatate cu mult har de Comandor dr. Ioan Damaschin, președintele Filialei Dobrogea „Vasile Canarache” a UZPR și de scriitorul brăilean Vergil Matei, membru UZPR, a captat atenția prin multitudinea de informații istorice, conectate la viața timpurilor amintite, respectiv împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a României, la Alba-Iulia.

Traian Brătianu, redactorul șef al ziarului constănțean „Metafora”, a captat, de asemenea, interesul publicului cu detalii privind ziarul „Metafora”, în care, potrivit precizărilor domniei sale, se promovează cultura, arta, tradițiile românești în general, și dobrogene, în special. Ziarul este tipărit în 8 pagini, în paginile sale regăsindu-se creațiile literare ale multor autori români, ultima dintre acestea fiind dedicată umorului, reunind în cuprinsul său, de-a lungul timpului, mii de epigrame.

Cum era și firesc, de la această întâlnire literar – artistică, nu au lipsit momentele poetice, în care au fost recitate unele dintre cele mai frumoase poezii aparținând unor autori, ale căror versuri au fost publicate în ziarul „Metafora”, în ideea promovării și susținerii noilor talente literare.

În cadrul acestei întâlniri culturale, de calitate maximă, cei prezenți în sală au avut marea bucurie de a asista și la un adevărat program artistic, susținut de mai mulți interpreți de muzică ușoară și populară, fiind aduse pe scenă mai multe genuri muzicale, care au stârnit aplauzele, dar și pofta de dans, ale spectatorilor din Sala ProArte.
Au cântat la scenă deschisă, indrăgitele artiste de muzică populară Steluța Costantin, Maria Grosu și Mioara Manoilă, cât și Grupul vocal folcloric „Chiralina” condus de interpreta Maria Radu, cu toții fiind foarte apreciați la numeroase evenimente cultural-artistice desfășurate atât pe plan local cât și național, ce promovează folclorul românesc.

Muzica ușoară a fost la ea acasă, un adevărat show artistic însoțit de aplauze, fiind susținut de Doru Ciutacu, Roxana Ștefan și bineînțeles cantautorul Cornel-Ionuț Ciubotaru. Ritmul melodiilor interpretate, carisma interpreților au fost răsplătite cu dărnicie de aplauzele spectatorilor, indiferent de vârstă.

Și cum era și firesc, publicul a avut bucuria să se delecteze și cu un scurt recital de vioară, susținut admirabil de profesorul de muzică Valentin Maxim.

Evenimentul a culminat însă cu prezentarea volumelor de versuri ce poartă semnătura poetului Cornel-Ionuț Ciubotaru „Evantai de sentimente” și „Castelul cu îngeri”, volume descrise admirabil de Garofița Jianu, președintele Fundației culturale „Metafora – Constanța”: „Cititorii au putut descoperi, în paginile acestor două volume de poezie, o întreagă filozofie de viață! Un vers clar și surprinzător de profund pentru un poet, atât de tânăr, cum este Cornel-Ionuț Ciubotaru! Pasiunea și efervescența cu care ne-a obișnuit autorul, în viața de zi cu zi, se dezlănțuie cu toată forța în versuri, dând viață unor tablouri lirice uimitoare! Acesta este Cornel-Ionuț Ciubotaru! Perfecționist, muzician de foarte bună calitate, poet și un foarte fin observator aț realității înconjurătoare!”
Tânărul poet brăilean Cornel-Ionuț Ciubotaru a susținut, de asemenea și o sesiune de autografe în cadrul momentului de lansare, la Brăila, a celor două volume de poezie ce îi poartă semnătura.

Au mai onorat cu prezența acest eveniment cultural deosebit, adevărată punte de cunoaștere între oameni de cultură din mai multe județe ale țării, Cezar Pânzaru, președintele asociației ProBasarabia, Dina Paula, Mihaela Lazia, Dan Lăpuște, Daniela Ochian, Dana Brezanu, Jianu Constantin, prof. Luciana Șerban, prof. Alexandrina Macarov, prof. Aneta Mușat, artistul plastic Gheorghe Caraiman, Generalul de brigadă (r) Oscar Ioan Beneș, Căpitan Jianu Leonard, prof. Angela Burtea, Constantin Ionescu, Nicolae Lintas, președintele Clubului de tineret „Voltin” Brăila, Comandor (r) Neculai Moisuc și încă mulți alții.

O răsplată a promovării culturii românești a venit din partea organizatorilor prin acordarea unor diplome, primite cu mare entuziasm de destinatari.
După finalizarea acestui remarcabil eveniment, și după petrecerea a câtorva ore bune de muzică și poezie, atât de intens fiind trăită întâlnirea oamenilor de cultură brăileni și constănțeni, Garofița Jianu, președintele Fundației culturale „Metafora – Constanța” și-a exprimat bucuria față de faptul că brăilenii i-au primit cu brațele deschise pe constănțeni, acest lucru, în opinia sa, simțindu-se pe tot parcursul evenimentului, domnia sa, promițând totodată că va mai reveni la Brăila, orașul de la Dunăre, cu ocazia organizării a noi evenimente culturale și nu numai.

Sursă foto: Fb. Garofita Jianu