Expoziție de peste o sută de stampe japoneze Ukiyo-e la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, din Galați

Sâmbătă, 15 octombrie 2022, începând cu ora 18:00, în foaierul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, din Galați, va avea loc primul vernisaj de stampe japoneze Ukiyo-e, cu actori și scene din Teatrul Kabuki, organizat în Galați.
În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc și spectacolul de operetă „Țara surâsului”, de Franz Lehar, începând cu ora 18:30.
Cele peste o sută de lucrări, ce vor fi expuse, aparțin colecției de artă a avocatului George Șerban, din București.
Aceste stampe au fost prima dată expuse publicului român în anul 2018, în cadrul unei expoziții organizate la Teatrul Național din București, iar ulterior, astfel de evenimente organizându-se și în alte locații, precum: Muzeul Național Brukenthal (Sibiu, 2019), Muzeul Orașului Oradea (2020), Muzeul Municipal Regina Maria (Iași, 2021), Castelul Cantacuzino (Bușteni, 2022).
Curatorul acestor expoziții este Dr. Alexandru Constantin Chituță, în prezent Manager interimar la Muzeul Național Brukenthal Sibiu.
Kabuki este unul dintre cele trei mari stiluri de teatru japonez, ce a fost înființat în jurul anului 1603, în zona Kyoto.
Pictorii lucrărilor de artă erau foarte interesați să vadă spectacolele de pe scenă, actorii și costumele lor ca ulterior să le transforme în imagini.
Stampele prezentate în cadrul expoziției au fost realizate de 26 artiști japonezi, în secolele XVIII-XIX. Lucrările aparțin școlilor Torii, Katsukawa și Utagawa, dar și unor artiști independenți, cum ar fi Bunchõ, Saraku, Eisen, Hokusai.