Porți deschise la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, de Ziua Jandarmeriei Rurale

Joi, 1 septembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, în intervalul orar 10:00-12:00, s-au desfășurat mai multe activități de tipul „Ziua Porților Deschise”, ocazionate de împlinirea a 129 de ani de la adoptarea Legii privind înființarea Jandarmeriei Rurale. La eveniment au participat copii aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila.
„Invitații speciali au putut observa tehnica de luptă și armamentul din dotare, autospecialele Jandarmeriei Brăila folosite în diferite misiuni, însă atracția celor mici au fost cei doi câini de serviciu, Tuda (7 ani) și Col (3 ani). Ambii patrupezi sunt specializați în patrulare-intervenție, iar finalul activității a fost marcat de un exercițiu demonstrativ de prindere a unui infractor, executat de Tuda.

De asemenea, elevii școlilor militare de subofițeri jandarmi, aflați în practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, le-au povestit adolescenților prezenți ce presupune procesul de admitere și cum se pot pregăti temeinic pentru o carieră în Arma noastră.
Bucuria copiilor la acest eveniment ne-a făcut să promitem că ne vom revedea la următoarele activități cu public.”, a precizat sergent major Andreea Abăseacă, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.

Informații de background:
La data de 1 septembrie 1893, se înființează Jandarmeria Rurală, prin instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară. Necesitatea unei forţe specializate puternice, care să asigure aplicarea şi respectarea legilor ţării, a determinat crearea unui cadru normativ care să prevadă constituirea de structuri îndrituite cu gestionarea ordinii pe întreg teritoriul naţional.
Meritul pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale îi revine guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie – februarie 1893, Legea asupra Gendarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893. Actul normativ prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară. Se introduce astfel principiul de ordine în aplicarea legii, constând în aceea că, prin calitatea de militari, jandarmii reprezentau însăşi autoritatea statului român.
Primul război mondial a oferit României prilejul să recurgă la mijloacele sale politico-militare pentru reîntregirea hotarelor fireşti, între componentele sistemului militar naţional care s-au angajat fără reţinere să servească Drapelul tricolor aflându-se şi Jandarmeria.
Ulterior, a fost adoptat un nou cadru normativ de reglementare a activităţii Jandarmeriei. Principalele modificări au constat în schimbarea denumirii instituţiei din Jandarmeria Rurală în Corpul Jandarmeriei şi în organizarea acestuia pe o structură militară, constituită din: comandantul Corpului Jandarmeriei, ajutat de un stat major, brigăzi, regimente, batalioane, companii, plutoane, secţii şi posture de jandarmi.
Modificarea esenţială a rolului Jandarmeriei se produce prin intrarea în vigoare a Legii nr. 59 din 28 martie 1947. Din acest moment, Jandarmeria trece în subordinea nemijlocită a Ministerului de Interne şi se limitează la misiuni de poliţie, devenind „un corp auxiliar” al acesteia. În noiembrie 1947, s-a înfiinţat Secretariatul General pentru Trupe, prin ordinul căruia, în 23 ianuarie 1949, Trupele de Securitate preluau toate batalioanele de jandarmi şi centrele de instrucţie în structura Comandamentului Trupelor de Securitate, iar inspectoratele, legiunile, sectoarele şi posturile de jandarmi s-au subordonat Direcţiei Generale a Miliţiei. Această suită de acte normative a pus practic capăt existenţei Jandarmeriei, în acest context, Jandarmeria, armă de elită cu o bogată tradiţie, dispărând de pe eşichierul instituţiilor statului român.
Sursa: http://www.jandarmeriaromana.ro/ziua-jandarmeriei-rurale

Sursă foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila