Grădinița cu program prelungit nr. 36 „Furnicuța” modernizată cu fonduri europene și prin contribuția Primăriei Brăila

Primăria Municipiului Brăila se poate lăuda cu încă o grădiniță modernizată cu fonduri europene, Grădinița cu program prelungit nr. 36 „Furnicuța” din cartierul Obor. Valoarea totală a investiției este 421.023 euro, din care 353.023 euro vin din Fonduri europene (1.346.284 lei suma nerambursabilă și 380.000 lei contribuția Primăriei Brăila), iar 68.000 euro sunt din bugetul Primăriei Brăila, destinați unor dotări suplimentare necesare desfășurării activității educaționale în condiții foarte bune.
Prin realizarea acestor lucrări s-a obținut o eficiență energetică crescută a clădirii în care își desfășoară activitatea grădinița care va conduce la scăderea consumului anual de energie, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Despre modernizarea acestei grădinițe, primarul Viorel Marian Dragomir a menționat în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 29 august 2022.
„Această grădiniță avea nevoie într-adevăr de reabilitare. Când am venit în urmă cu mai mulți ani, subsolul era inundat, acoperișul avea, de asemenea, probleme și sălile de clasă, holurile, grupurile sanitare și bucătăria nu arătau în cea mai bună stare, chiar dacă toate cadrele didactice s-au străduit, cu puținul pe care îl aveau, să asigure necesarul pentru ca grădinița să funcționeze.”, a declarat primarul Dragomir.

Edilul municipiului și-a exprimat, de asemenea, aprecierea sa privind modul în care arată grădinița, la ora actuală, după modernizarea realizată cu fonduri europene: „După alocarea finanțării, am costatat astăzi că într-adevăr grădinița s-a schimbat cu totul. Urmează să primească și fonduri pentru asfaltarea aleilor din curtea interioară, reabilitarea spațiilor verzi, care se va face cu Seroplant dar, în paralel, va fi amenajată și zona din spatele grădiniței, astfel încât copiii să aibă posibilitatea să se joace în timpul orelor și în aer liber.”
Deși în această grădiniță își desfășoară activitatea 120 de copii preșcolari împărțiți în 6 grupe, zece cadre didactice, patru persoane ce fac parte din personalul nedidactic și o asistentă medicală, grădinița a fost desființată și transferată în subordinea Școlii Gimnaziale nr. 32 Dimitrie Cantemir, deși ea se afla în plin proces de reabilitare din fonduri europene, fapt punctat de primarul Dragomir la întâlnirea cu jurnaliștii.
„Acum, vă spun sincer că avem un regret la această grădiniță legat de faptul că noi am inclus-o pentru finanțare, dar Inspectoratul Școlar a desființat această grădiniță ca și structură de învățământ, în timp ce ea se afla în proces de reabilitare din fonduri europene, fără să țină cont de faptul că ea va fi modernizată și va avea un grad de atracție mult mai mare pentru copii.
Eu vreau să spun că am avut o colaborare excelentă cu tot personalul grădiniței și conducerea ei. Vreau să mulțumesc pentru acest lucru și părinților, în mod special, pentru că au fost înțelegători și au acceptat să se mute vizavi la Școala nr. 32 Dimitrie Cantemir.
Să vă spun că, în paralel, au beneficiat de o găzduire extraordinar de prietenoasă a cadrelor didactice și a conducerii de la Școala nr. 32, acolo unde grădinița a funcționat în această perioadă. Și, deși Primăria Municipiului Brăila s-a opus acestei desființări, pentru că noi avem un rol consultativ, Inspectoratul Școlar a luat această decizie, unilateral a impus-o și ministrul a emis un ordin în acest sens, pe care l-am primit acum aproximativ o săptămână și jumătate.
De-asta spuneam cu tristețe astăzi că avem o grădiniță modernizată cu fonduri europene care arată foarte bine, dar care a fost desființată de Inspectoratul Școlar și dată în subordinea Școlii 32. Am avut o discuție cu doamna directoare de la Școala 32 pentru că, fiind o grădiniță modernizată cu fonduri europene, există o procedură obligatorie ca ea să-și păstreze destinația ca spațiu de învățământ timp de 5 ani. Pentru că la Școala 32 am găsit cadre didactice extraordinare, dânșii ne-au confirmat nouă ca și primărie, și urmează să le transmitem și o adresă în scris în acest sens, că această grădiniță își va păstra destinația ca unitate de învățământ mai mult de 5 ani cum prevede ghidul de finanțare cu fonduri europene. Vreau să-i mulțumesc doamnei director pentru acest lucru!”
, a declarat Viorel Marian Dragomir, primarul Municipiului Brăila.
„Cu siguranță preșcolarii vor învăța, de acum încolo, în acest spațiu. Au tot confortul și tot sprijinul nostru. Acesta este obiectivul nostru pentru viitor. Și dacă tot vorbeam despre realizări, o altă realizare care pe noi ne bucură este faptul că Primăria a alocat anul acesta o sumă de aproximativ 500 de mii de lei pentru reabilitarea covorului asfaltic din curtea școlii, care nu a fost reabilitat niciodată în 40 de ani, și care era într-o stare de degradare masivă. Deci, vom începe anul școlar cu multe, multe realizări.”, a precizat Cristina Trăistaru, directorul Școlii nr. 32, Dimitrie Cantemir.

Precizăm că lucrările de eficientizare energetică finanțate cu fonduri europene în valoare de 353.023 euro au constat în: izolația termică a clădirii – placarea cu polistiren expandat ignifug de 10 cm grosime a fațadelor, subsolului, termoizolarea terasei și schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din PVC cu geam termopan alcătuit din 3 foi de geam și grile de aerisire; reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, dotarea cu 4 aparate de aer condiționat; utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum – principala măsură de eficientizare energetică pe partea de încălzire o constituie montarea unei pompe de căldură aer-apă. Sursa principală de energie pentru prepararea apei calde menajere în clădire, o reprezintă cele 2 panouri solare prevazute cu un sistem de pompare – automatizare; au fost înlocuite corpurile de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat LED cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață; s-au refăcut instalațiile electrice și s-au realizat instalațiile de curenți slabi – detecție și semnalizare incendiu precum și dotarea cu instalații PSI; s-au refăcut hidroizolațiile și sistemele de scurgere ale clădirii pentru prevenția infiltrațiilor de apă precum și trotuarele ce au și rol de protecție hidro a clădirii;
Lucrări conexe: au fost realizate zugrăveli interioare cu var lavabil pe pereții interiori și tavane; a fost realizată o scară exterioară de evacuare, din beton armat; au fost realizate recompartimentări interioare.
Din bugetul Primăriei Brăila au fost finanțate cu suma de 68.000 euro următoarele dotări: înlocuire uși la interior din PVC; înlocuire parchet în 5 săli de clasă; pardoseală epoxidică – cabinet medical și holuri etaj 1 și etaj 2; lucrări de reparații și zugrăveli: bucătărie, magazii alimente, spălătorie, oficii, vestiar personal unitate; modernizare grupuri sanitare preșcolari și grup sanitar personal; placare cu gresie și faianță bucătărie, magazii alimente, oficii și grupuri sanitare; spălator inox 1 cuvă – 2 bucăți; spălator inox 2 cuvă – 1 bucată; baterie profesională cu duș – 2 bucăți; baterie profesională montată pe blat – 1 bucată; mobilier bucătărie; refacere gard exterior.
Au contribuit: Constructor – S.C. Larapeu Construct S.R.L. – Brăila; Proiectant – S.C. Cic Cons S.R.L. – Brăila; Diriginte de santier – P.F.A. Boeru Marinel.
Echipa de proiect: Manager proiect – Cristina Dosuleanu; Asistent manager proiect – Dragoș Marin; Responsabil monitorizare – Adriana Ștergărel; Responsabil financiar – Daniela Mariana Mihalache; Responsabil juridic – Rodica Mocanu; Responsabil tehnic – Adrian Stoian; Responsabil achiziţii publice – Mioara Manea; Responsabil informare și publicitate – Mihaela Giugiuc.