Mihai Tudose: „Pensia nu este o pomană! Pensia este un drept câștigat prin muncă!” | Premierul Ciucă : „Trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să majorăm atât pensiile cât și salariile”

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, și europarlamentarul brăilean Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, au prezentat astăzi, 29 august 2022, în cadrul unei conferințe de presă ce propuneri şi politici publice are Partidul Social Democrat pentru fiecare sector, urmând apoi a fi propuse coaliţiei de guvernare.
Întrebați despre discuțiile din cadrul partidului, pe care le-au avut referitor la pachetul de măsuri socio-economice, legate de creșterea salariilor și a pensiilor, Sorin Grindeanu a precizat că acest subiect va fi prezentat în curând de Marius – Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale: „Marius Budăi, în perioada imediat următoare, va prezenta și va detalia sectorul social, și toate măsurile care țin de această componentă, care este extrem de importantă pentru noi, și la care ținem foarte mult.”
Pe aceeași temă, europarlamentarul social-democrat Mihai Tudose a ținut să menționeze: „În fapt, pensiile vor crește cu mai mult de acel procent de 5,7% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10%. Salariul minim de la 2.550 la 3.000 lei, vorbesc de brut, și cu o parte de compensare 200 lei pe această diferență pe care să o suporte statul.”
Mihai Tudose a mai declarat, în aceeași conferință de presă, că aceste propuneri privind creșterea pensiei cu 10% și a salariului minim la 3.000 lei vor face subiectul unor discuții în coaliție, „fiindcă înțelegem că vor fi de acord, din câte am spus, în condițiile în care Ministerul de Finanțe demonstrează cu cifrele pe față că bugetul suportă acest lucru. Adică, nu adâncim deficitul în mod artificial. Dar aceste măsuri trebuiesc luate fiindcă componenta socială, până la urmă, ne definește ca partid social democrat grija față de oameni și atunci nu putem avea o țară normală cu niște oameni nefericiți.”
În fața acuzațiilor cum că aceste măsuri ar fi fost catalogate drept populiste de unii liberali, Mihai Tudose a declarat: „Pensia nu este o pomană! Pensia este un drept câștigat prin muncă și ai dreptul, asigurat prin Constituție, că așa scrie în Constituție, la un trai decent. Nu este nici un fel de măsură populistă!”

Premierul Ciucă: „Trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să majorăm atât pensiile cât și salariile”

La rândul său, premierul Nicolae-Ionel Ciucă PNL, în timpul conferinței de presă susținută tot astăzi la baza sportivă „Academia de fotbal Gheorghe Hagi”, întrebat de jurnaliști despre aceleași majorări a declarat: „Legat de acea propunere pentru majorarea salariilor – un nou set de măsuri sociale – vă rog să aveți încredere că la nivelul coaliției de guvernare, atât PNL cât și PSD, cât și UDMR am avut de fiecare dată în dezbatere măsurile prin care să realizăm protejarea populației și, în mod deosebit, protejarea economiei.
Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale, trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să majorăm atât pensiile cât și salariile. Știți foarte bine că în pachetele de sprijin de până acum, am avut două măsuri care au vizat cetățenii vulnerabili și pensionarii cu pensii sub 2000 de lei. Am avut, de asemenea, discuții cu partenerii noștri sociali și ne-am angajat ca în momentul în care vom finaliza rectificarea bugetară, în funcție de posibilitățile bugetare, vom majora și salariile și ne-am permis să asigurăm 1/4 din ceea ce rămăsese neacordat în conformitate cu prevederile Legii 153.
Acestea sunt măsurile pe care noi le-am discutat și sigur, în funcție de evoluția colectărilor la buget și propunerile pe care le vom discuta, fiecare dintre noi, și PNL și ceilalți membri ai coaliției, vom ajunge la o concluzie, concluzie care se va concretiza într-o decizie privind acest obiectiv.”

Sursă foto: Fb Mihai Tudose, Fb Nicolae Ionel Ciucă