Vineri, prețul gazelor a atins un nou record!

Conform hub-ului europen de tranzacţii cu gaze naturale, Dutch Title Transfer Facility (TTF), situat în Olanda, vineri prețul gazelor a atins un preț record de 339 euro pe MWh, fața de aceași perioadă din anul anterior, când prețul era de aproximativ 27 euro pe MWh.
Ca urmare a evoluției războiului din Ucraina, a secetei devastatoare din Europa, cât și a altor condiții propice, creșterea prețului gazului a avut o evoluție ascendentă în ultimele săptămâni. Această creștere a culminat la sfârșitul lunii august, din cauza anunțului, de săptămâna trecută, făcut de Gazprom, privind închiderea, timp de 3 zile (31 august – 2septembrie), a gazoductului Nord Stream 1 pentru operații de întreținere. Panica produsă de toate aceste evenimente a dus la o cerere mai mare pe piață a gazului vaforizând creșterea prețului acestuia.
Deși luni s-a văzut o scădere masivă de 16%, gazul ajungând la 286 euro pe MWh, conform cotidianului The Brussels Times, problema prețului rămâne încă o dilemă „arzătoare” dezbătută cu mare atenție de diverse guverne europene.