Ziua Națională a Imnului României, o sărbătoare importantă pentru brăileni

Ziua Națională a Imnului României nu a trecut neobservată la Brăila. Momente solemne, spectacol muzical, paradă militară sunt doar câteva dintre momentele care au marcat însemnătatea acestei zile de importanță națională pentru românii de pretutindeni.
Vineri, 29 iulie 2022, sub organizarea Instituției Prefectului – Județul Brăila a avut loc în municipiu un eveniment deosebit care a cuprins următoarele momente: un Ceremonial Militar, Prezentarea Onorului, Salutul Drapelului de Luptă, precum și un spectacol susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.

Un moment emoționant, al zilei de astăzi, l-a reprezentat Intonarea Imnului Național al României de către corul format din participanții la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee derulat, zilele acestea, la Brăila.

În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a Imnului, subprefectul Județului Brăila, Virginia Loredana Badiu, a dat citire mesajului prefectului Iulian Timofei: ”Doamnelor și domnilor, stimați invitați, dragi brăileni, Imnul național al țării definește identitatea, unitatea și demnitatea poporului român. Versurile, cu o deosebită încărcătură emoțională, trezesc în sufletul fiecăruia dintre noi sentimentul de libertate, speranță și unitate.
«Deșteaptă-te, române!» a însoțit poporul român în toate momentele importante ale istoriei sale moderne și contemporane, fiind intonat în timpul Revoluției de la 1848, Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial, la Marea Unire din 1918, precum și în cel de-al Doilea Război Mondial. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, «Deşteaptă-te, române!» a fost ales Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Încărcat de semnficație istorică, imnul României este și va rămâne un simbol care se va transmite din generație în generație. Am convingerea că fiecare dintre noi intonează cu mândrie «Deșteaptă-te Române», fie că se află pe tărâm românesc, fie că se află în afara granițelor țării.
De Ziua Imnului Național, să intonăm «Deșteaptă-te, române!» cu ferma convingere că reprezentăm o națiune cu un cuvânt puternic în lume, o țară respectată, demnă și liberă.
La mulți ani Imnului Național! La mulți ani, România! La mulți ani, Brăileni!”
.
La evenimentul de astăzi au participat deputatul Florin Mircea, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, vicepreședintele CJ Brăila, Ionuț Dobre, primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, alături de cei doi viceprimari, Doinița Ciocan și Alexandru Jantea Crican, consilieri municipali și județeni, reprezentanți din eșalonul de conducere al structurilor Garnizoanei Brăila, cadre militare în rezervă, reprezentanți ai minorităților etnice, numeroși brăileni.

Ziua de astăzi a marcat, totodată, un moment unic pentru cariera profesională a comandantului Flotilei Fluviale, Contraamiralul de Flotilă, Cornel Rogozan, care după mai bine de patru decenii de activitate, a predat, astăzi, comanda Flotilei și Drapelul de Luptă, despărțindu-se astfel de o carieră încununată de succes.