Dan Păun, președintele PUSL Brăila: „La mulți ani românilor din toată lumea cu ocazia Zilei Imnului Național!”

Cu ocazia aniversării Zilei Imnului Național, ing. Dan Păun, președintele PUSL – Filiala Brăila, a ținut să adreseze un mesaj brăilenilor în care a dorit să puncteze importanța acestei sărbători naționale.
Redăm, în continuare, întregul mesaj inserat într-un Comunicat de presă, emis astăzi de domnia sa:
„29 iulie 2022 – Ziua Imnului Național
Începând cu anul 1848, «Deșteaptă-te, române!» a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj și patriotism în timpul momentelor cruciale, cum ar fi Războiul de Independență din 1877-1878, în Primul și al Doilea Război Mondial. Mai ales în zilele imediat următoare actului de la 23 august 1944, când România s-a desprins din alianța cu Germania, acest imn a fost cântat în mod spontan și emis la stațiile radio.
După instaurarea comunismului, la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a abdicat, «Deșteaptă-te, române!», precum și alte marșuri și cântece patriotice au fost interzise. Intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii ’70, melodia a putut fi din nou cântată, însă cu versurile originale modificate.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției anticomuniste, imnul a izbucnit pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, sub formidabila presiune a manifestanților.
La mulți ani românilor din toată lumea cu ocazia Zilei Imnului Național!”