Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început campania de efectuare a controlului pe teren, de anul acesta!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de efectuare a controlului pe teren de anul acesta. Pentru cererile care fac parte din eșantionul de control aferent Campaniei 2022, controlul la fața locului este efectuat atât de inspectorii APIA, cât și de cei ai instituțiilor de specialitate delegate.
Conform declarațiilor reprezentanților APIA, într-un mesaj publicat mercuri, 13 iulie 2022: „Eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată, conține un număr total de 56.177 dosare unice”.
Pentru acestea, vor fi realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează: 51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață; 5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic; 15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.
Efectuarea controlului la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate trebuie efectuat până la data de 14 octombrie 2022, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice va fi efectuat, după caz, în iarna sau primăvara anului următor, APIA având această obligație conform prevederile Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 47/25.02.2022.
„Ca în fiecare an, instituția noastră mizează pe aportul și colaborarea fermierilor pentru ca activitatea de control să se deruleze în mod optim și să permită demararea campaniei de plăți în avans, în contextul acordării de sprijin financiar pentru activitățile agricole derulate.”, au mai precizat reprezentații APIA, în același mesaj.