Astăzi a fost semnat Contractul pentru dezvoltarea Platformei Multimodale din Galați

Prefectul Județului Brăila, Iulian Timofei, a participat astăzi, alături de președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac și primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, la un eveniment organizat de Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați cu ocazia semnării contractului privind construirea Platformei Multimodale din Portul „Bazinul Nou”.
Este vorba despre construirea unui terminal care va permite transferul mult mai rapid al containerelor prin cele trei variante de transport, naval, rutier și feroviar.
La eveniment au fost prezenți, de la nivel central, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, vicepremierul Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, și Europarlamentarul Dan Nica.
De asemenea, au fost prezenți și primarul Municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, cât și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
”Este îmbucurător faptul că porturile Brăila și Galați atrag importante proiecte de modernizare a infrastructurii menite să promoveze mobilitatea durabilă la nivel național, regional și local, După finalizarea implementării proiectelor de modernizare, porturile vor asigura legături rapide și eficiente cu piețele internaționale, asigurând totodată o infrastructură portuară la standarde europene.”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

La rândul său, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, făcând referire la evenimentul de astăzi, a declarat public: „A fost semnat astăzi Contractul pentru dezvoltarea Platformei Multimodale Galați, un proiect care va asigura un flux mai eficient de mărfuri în acest port, prin reconfigurarea si îmbunătățirea infrastructurii publice rutiere și feroviare de acces în port. Știm că acest proiect trenează de peste 7 ani de zile! Cel mai important este să fie finalizat, până anul viitor, deoarece acest proiect – în valoare de 94,14 milioane de lei (cu TVA inclus) – este finanțat prin POIM 2014-2020.
Prin contractul semnat astăzi va fi modernizată infrastructura rutieră din zona Platformei Multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic și va fi relocat un segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară.
Lucrările vor consta în: modernizarea a 2,284 km de drum rutier; construirea unui sens giratoriu și crearea unui pasaj peste intersecția cu calea ferată în vederea eliminării blocajului în zona de acces în port; construirea a 2,288 km de cale ferata nouă.”

Și Ionuț Pucheanu, primarul Municipiului Galați, a ținut să sublinieze importanța evenimentului de astăzi, declarând public, la rândul său: „Dezvoltarea portului Galați înseamnă investiții și noi locuri de muncă pentru gălățeni, înseamnă dezvoltarea orașului nostru, a județului și a întregii regiuni. Astăzi s-a semnat la Galați contractul pentru asigurarea legăturii feroviare și rutiere în zona portuară ce va permite un transport sigur, eficient și rapid între țările din vestul Europei și țările estice R. Moldova și Ucraina.
Este o etapă importantă în realizarea platformei multimodale, în condițiile în care portul Galați este singurul port românesc ce asigură un dublu ecartament feroviar.”

Potrivit reprezentanților Prefecturii Brăila, proiectul are ca scop modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin – Dunăre/Alpi, precum și relansarea exploatării portuare în Portul Galați.