Legea offshore | Premierul Ciucă: „O cantitate suficientă de gaz, sigur va duce la scăderea prețului și pentru cetățenii români”

Sursă foto: Fb. Nicolae Ionel Ciucă

Astăzi, a fost depus în Parlament proiectul legii offshore, sub semnătura premierului Nicolae Ciucă, a preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, și a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.
Legea offshore este o lege care va permite exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, în mod special, dar și a celor de mare adâncime din zona Buzăului sau a Brăilei, statul român având 60% din venituri.
Despre acest eveniment, premierul Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal:, a vorbit în cadrul vizitei sale de la Brăila, unde a ținut să sublinieze importanța semnării acestei legi.
„Astăzi, împreună cu ceilalți doi lideri ai coaliției, domnul Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, am semnat împreună Legea Offshore, o lege atât de așteptată, pentru că odată intrată în vigoare, se va asigura stabilitate și predictibilitate legislativă pentru investitori.
Se vor debloca investițiile în offshore și onshore, astfel resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor putea fi exploatate și, de asemenea, resursele onshore de mare adâncime din Județul Buzău vor putea, de asemenea, să înceapă a fi exploatate. Ceea ce aduce nou această lege este vorba despre un regim fiscal competitiv prin care statul va putea să beneficieze de 60% din venituri și investitorii de 40% din venituri.”
, a spus premierul Ciucă.

Exploatările de gaze naturale vor asigura independența față de gazul rusesc

Totodată prim-ministrul liberal a ținut să pună accent nu numai pe beneficiile noii legi dar și pe asigurarea unui cadru necesar implementării sale, măsuri care vor duce la dezvoltarea industriei chimice românești.
„Practic prin acest proiect legislativ, așa cum spuneam, asigurăm cadrul necesar, astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure, pe de o parte, independența față de gazul rusesc, pe de altă parte, să asigure cantitatea necesară de gaze. Și în acest interval de timp 2022-2027, să putem să gândim dezvoltarea industriei chimice care să poată să folosească aceste gaze naturale.
Știm foarte bine că ne găsim într-o perioadă în care este foarte mare nevoie de fertilizatori de îngrășăminte pentru agricultură. Datorită lipsei cantităților de gaz, Combinatul Azomureș nu a reușit, până în acest moment, să pornească producția, deci argumentele pentru a putea să creștem și să ne asigurăm independența în ceea ce înseamnă asigurarea resurselor de gaz și producția sunt cât se poate de evidente.”
, a mai declarat Nicolae Ciucă.
În opinia premierului liberal, aplicarea noului proiect de lege va duce în timp la scăderea prețului gazului, o problemă stringentă a zilelor noastre: „Mai mult decât atât, o cantitate suficientă de gaz, sigur va duce la scăderea prețului și pentru cetățenii români pentru că, până la urmă, toate aceste demersuri le facem astfel încât să asigurăm stabilitatea și echilibrul pentru o viață normală a cetățenilor noștri.”