Primarul Dragomir: „Sperăm să existe timp suficient ca toate municipiile să aibă poziții egale și corecte de depunere a proiectelor pe PNRR”

Marți, 12 aprilie 2022, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Municipal Brăila au fost supuse la vot două proiecte de hotărâre inițiate de primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, ce prevăd achiziția de vehicule nepoluante (tramvaie respectiv autobuze electrice) destinate transportului public Brăila – Chiscani și depunerea acestora pentru finanțare prin PNRR în parteneriat cu localitatea Chiscani.
„Am făcut această ședință extraordinară pentru a vota două proiecte pe ordinea de zi, achiziția de vehicule nepoluante destinate transportului public Brăila – Chiscani, ambele urmărind depunerea pentru achiziția unui număr de 7 tramvaie, primul proiect, respectiv 20 de autobuze electrice, tot noi, al doilea proiect. Suma este una fixă și noi vom putea să depunem un singur proiect dintre cele două. Nu vom putea să le depunem pe ambele, aceasta fiind suma alocată Municipiului Brăila.”, a spus Marian Dragomir, primarul Municipiului Brăila în cadrul ședintei CLM de astăzi.
Edilul Municipiului Brăila a mai subliniat faptul că ceea s-a supus votului astăzi de către consilierii municipali este posibil să fie reactualizat într-o nouă ședință de Consiliu Local în perioada viitoare, deoarece el consideră că „la PNRR este o problemă foarte mare în ceea ce privește abordarea și comunicarea cu municipiile”.
Totodată, primarul este nemulțumit că deși, la ora actuală, ghidul se află într-o dezbatere publică ce urmează a înceta pe data de 14 aprilie, din informațiile pe care le-a obținut, „în data de 15 va începe depunerea proiectelor pe PNRR, adică la o zi după finalizarea dezbaterii publice. Ceea ce este interesant, sau trist într-adevăr, este faptul că ghidul final va conține modificări foarte mari de substanță față de ghidul aflat în dezbatere publică, iar acest lucru ne duce cu gândul că poate fi un PNRR dedicat unor municipii care au avut cunoștință, din timp, de anumite clauze, pe care altele nu le-au cunoscut”.
De asemenea, Marian Dragomir a pus accent și pe importanța asocierii dintre Municipiul Brăila și Comuna Chiscani, la nivel de consilii locale, realizată pentru a facilita realizarea unui transport modern între cele două localități: „Acesta este și motivul pentru care, în această ședință, ne asociem cu cei din Comuna Chiscani, pentru a desfășura un transport între cele două localități și vreau să le mulțumesc pentru faptul că și ei astăzi, la această oră, se întâlnesc pentru a se asocia cu noi în cadrul Consiliului Local. Dar, ar fi fost corect ca toate municipiile din România să cunoască modificările la ghid, și să nu le aflăm în data de 14, iar în data de 15 să depună proiectele, calificându-se doar cele care au aflat și au făcut din timp aceste modificări sau asocieri.”
Primarul Dragomir și-a exprimat în continuarea discursului său nemulțumirea față de modul în care decurg lucrurile, la ora actuală, la nivel național.
„Imaginați-vă că pentru România s-a negociat un număr de 50 de tramvaie noi și 200 de autobuze noi și se va aplica, sau se va finanța, pe principiul primul venit – primul servit. Adică cel care depune primul proiectele, doar acela va accesa.
Consider că ar fi fost mult mai etic să se distribuie aceste tramvaie și autobuze într-un mod echilibrat între toate municipiile din România care au tramvaie, respectiv care vor autobuze electrice, și nu pe principiul cine depune primul pentru că este posibil ca în aceeași secundă și alte primării să depună proiecte.
Cred că vă dați seama ce va fi în acel moment. Sau, de asemenea, este posibil ca noi toți să depunem un număr mai mare de tramvaie și să fie doar 50. Și atunci, pe cine vom da vina? Pe cei care au făcut acest ghid cu anumite clauze, de care doar unii au știut, sau pe cei care au avut un internet care a încărcat mai greu toată documentația, pentru că totul la un moment dat devine o loterie?”
, a spus Marian Dragomir.
În același timp, primarul a pus accent și pe faptul că dacă ghidurile vor prevedea și alte modificări, atunci acestea vor fi actualizate și la nivel local: „Dacă cumva ghidurile vor prevedea și alte modificări față de cele care ne-au fost comunicate într-o ședință, dar fără a exista un document scris, atunci le vom actualiza astfel încât să fim eligibili și sperăm să existe timp suficient ca toate municipiile să aibă poziții egale și corecte de depunere a proiectelor pe PNRR.”
În urma supunerii la vot a celor două proiecte de hotărâre, inițiate de primarul Marian Dragomir, consilierii locali municipali brăileni au votat „pentru” în unanimitate.