Jandarmeria, la ceas aniversar – 172 de ani de la înființare, alături de comunitate

172 de ani de când Jandarmeria Română a căpătat statut juridic, 172 de ani de când se află în slujba comunității, zi și noapte!

“«Ziua noastră» ne va găsi acolo unde suntem și în toate celelalte zile: în mijlocul comunității, sărbătorind prin activități dedicate brăilenilor de toate vârstele.
Timp de trei zile, cetățenii vor avea ocazia să cunoască mai bine Arma noastră și să le reconfirmăm ideea că, în caz de nevoie, suntem o instituție de forță pe care se pot bizui.”
, au spus reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.
Sâmbătă, 2 aprilie a.c., între orele 15:00-19:00, jandarmii brăileni vor fi prezenți în Parcul Monument, la Rondou, iar duminică, 3 aprilie a.c., în intervalul orar 15:00-19:00, ne puteți găsi în Grădina Mare, în zona scenei.
În ambele zile, vor expune publicului tehnica de luptă și armamentul din dotare, plus o parte a autospecialelor folosite în misiuni. Veți putea vedea dotarea specifică unui luptător antitero, dotarea specifică unui jandarm pregătit pentru restabilirea ordinii publice, dar și dotarea echipajelor pentru misiunile de patrulare. De asemenea, vor fi prezenți jandarmi din cadrul Biroului Resurse Umane, pentru a oferi informații utile celor care doresc să urmeze o carieră în Jandarmeria Română. “Totodată, ne dorim ca prin vocea colegilor de la Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale să reamintim mai multe prevederi legale care, respectate de toți cetățenii, oferă ordinea și liniștea publică în viața comunității.”, au mai spus reprezentanții jandarmilor brăileni.
Jandarmilor li se va alătura, bineînțeles, și colega lor patrupedă Tuda, ciobănesc german în vârstă de 6 ani. Deși frumusețea ei te tentează să o mângâi, ținem să precizăm că singurul “norocos” care o poate alinta este doar conductorul său. Fiind specializată în patrulare-intervenție, Tuda este gata să intervină oricând pentru a restabili ordinea publică, astfel că, prin natura misiunilor ei, nu-și poate face prieteni… Dar nu se va supăra dacă va fi fotografiată de la distanță de admiratori.
Luni, 4 aprilie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila își va deschide porțile, la propriu, pentru vizitatori, în intervalul orar 10:00-14:00. Pe lângă prezentarea tehnicii de luptă, a armamentului din dotare și prezentarea ofertei educaționale, brailenii vor putea asista câteva exerciții demonstrative, programate să înceapă la ora 11:00.
“Startul va fi marcat prin executarea unui exercițiu de disciplinizare a câinilor de serviciu și de prindere a unui infractor. Pe lângă Tuda, ni se va alătura și Lord, ciobănesc belgian malinois în vârstă de 2 ani și jumătate, care ne va demonstra că este pregătit pentru a participa la misiunile de patrulare-intervenție. Pe Lord îl veți putea vedea de acum încolo în teren, fiind absolvent al cursului de specializare câini serviciu, cu media 9,75 categoria I de performanță, desfășurat în cursul anului 2021, la Sibiu.”, au mai precizat reprezentanții IJJ Brăila.
Momentul va continua cu exerciții demonstrative de autoapărare și intervenție profesională, executate de către instructorii sportivi de arte marțiale din cadrul I.J.J. Brăila.
Ulterior, jandarmii luptători antitero vor simula intervenția în cazul unui atac armat al unui transport de valori. Vom aprecia împreună tactica și profesionalismul, dedicarea și orele de pregătire intensă pentru misiunile specifice lor.

Informații de background:
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare. În această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranței publice, ținerea unei bune orânduieli și ducerea în îndeplinire a legilor.
În ceea ce privește executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale și un serviciu extraordinar, pe care îl executa la solicitarea autorităților. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunități mobile.
De-a lungul timpului, Jandarmeria Română a trecut printr-un amplu proces de modernizare, în special în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
Mai multe informații despre istoria Armei Jandarmeriei Române sunt disponibile pe site-ul oficial, www.jandarmeriaromana.ro.