Noi pași în proiectul construirii Aeroportului Regional Galați-Brăila

Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, speră ca anul acesta să se parcurgă noi etape în ceea ce privește construirea unui aeroport Regional Galați-Brăila, proiect ce va urma să se materializeze ca urmare a colaborării județelor Brăila și Galați.
„Astăzi, am făcut încă un pas spre construirea Aeroportului Regional Galați-Brăila. Am semnat protocolul de colaborare între cele două județe, împreună cu președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.”, anunța președintele CJ Brăila într-un mesaj public din data de 7 martie 2022.
În cadrul ultimei întâlniri cu jurnaliștii brăileni, din data de 25 martie a.c., președintele CJ Brăila, întrebat despre stadiul materializării acestui proiect important pentru zona noastră, a răspuns: „Am vorbit cu colegul președinte Fotea de la Galați (n.red. Costel Fotea, președintele CJ Galați). Ne dorim ca anul acesta să demarăm foarte rapid partea de studiu de fezabilitate și să ne mișcăm foarte repede, după care o să demarăm partea de proiectare și în decursul etapelor, o să găsim și partea de finanțare.”
Președintele CJ Brăila a mai declarat că, la ora actuală, sunt luate în calcul două variante de finanțare a acestei investiții.
„Avem două variante. Una este din fonduri guvernamentale sau fonduri europene, sau să fie finanțat dintr-un fond de investiții astfel încât aeroportul gândit să fie un aeroport operațional cargo, în prima etapă cu o pistă mare de aterizare și, în etapa următoare, să fie pus în funcțiune și un terminal, sau două, pentru pasageri.”, a mai spus Francisk Iulian Chiriac.
Întrebat de jurnaliști dacă speră să găsească o sursă de finanțare până la finalul acestui mandat, președintele CJ Brăila a răspuns că într-adevăr își dorește acest lucru.
„Până la sfârșitul acestui mandat, sperăm să semnăm și un contract de finanțare cumva, undeva, cu cineva. Deci asta ne dorim. Faptul că ne-am mișcat foarte repede cu organizarea acestui A.D.I. (n.red. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară), faptul că am făcut acest protocol de colaborare pe acest proiect mare de infrastructură aeriană, ne dă speranță să putem să demarăm. Astăzi chiar am votat cu toată lumea protocolul de colaborare între Galați și Brăila pentru acest lucru și au luat la cunoștință toți colegii noștri din A.D.I.”, a mai precizat președintele CJ Brăila.
Nu cu mult timp în urmă, Costel Fotea, președintele CJ Galați a menționat, la rândul său, într-o declarație publică referitoare la acest aeroport, faptul că: „Există deja studii care arată că acest aeroport ar deservi nu doar Galațiul și Brăila, ci și Focșaniul, o parte din județul Vaslui și localitățile de graniță din Republica Moldova. Acest obiectiv de investiții este inclus în Master Planul General de Transport al României.”.