A fost semnat contractul de finanțare cu 4 milioane de euro, din fonduri europene, pentru creșterea performanței energetice a unor construcții din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila

Vineri, 25 martie 2022, a fost semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean Brăila, proiect privind creșterea performanței energetice a construcțiilor C1, C2 și C3, aferente Pavilionului A din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila, investiție de 4 milioane de euro din fonduri europene, la care se vor mai adăuga alte 4 milioane de euro finanțate de CJ Brăila, destinate reabilitării și modernizării acestei unități spitalicești brăilene.
Contractul a fost semnat de Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, și Luminița Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, în prezența vicepreședinților CJ Brăila, Ionel Epureanu și Ionuț Ciprian Dobre, și a mass-mediei locale.
„Semnăm un contract foarte important pentru CJ, pentru Spitalul Județean de Urgență Brăila. Toată această investiție finanțată prin ADR ține de creșterea performanței energetice a clădirilor respective, dar proiectul mare are în componență și intervenții asupra saloanelor, cu grupuri sanitare noi, cu uși noi cu tot sistemul, iar tot ansamblul acestui proiect nu va duce decât la obținerea autorizației ISU, ceea ce ne interesează pentru toate corpurile de clădire ale Spitalului Județean de Urgență Brăila.
Valoarea proiectului este aproape 8 milioane de euro din care, din fonduri europene 4 milioane, și valoarea totală 8, deci contribuția CJ Brăila este diferența de 4 milioane de euro.
V-am spus, de foarte mult timp, CJ nu a ratat nici o axă de finanțare, chiar dacă au fost proiecte micuțe pe parte de spitalizare, pe parte de instruire a personalului. Ne interesează foarte mult și proiectele europene pe parte de infrastructură.”
, a declarat Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, în cadrul evenimentului de vineri.

La rândul său, Luminița Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, a subliniat importanța semnării acestui contract căt și efortul depus de Consiliul Județean Braila împreună cu Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est privind reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Brăila.
„Marcăm un moment important, atragerea unei sume mari… e vorba de circa 4 milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului Județean Brăila.
Alături de aceste fonduri, care sunt atrase pe axa de eficiență energetică a clădirilor publice, sigur că există o contribuție importantă din partea Consiliului Județean care este considerată cheltuială neeligibilă, pentru că noi, în această axă, am putut finanța doar cheltuielile aferente eficienței energetice, mai precis cele care au venit din recomandarea Raportului de audit energetic.
Din acest motiv, aș spune că trebuie să subliniem efortul pe care îl face Consiliul Județean Brăila de a susține o contribuție importantă, care n-a putut fi finanțată din fonduri europene, pentru că face această axă de finanțare iar ea, nefiind dedicată spitalelor, a putut finanța doar zona de eficiență energetică. Deci numai aceste cheltuieli le putem încadra ca eligibile. Dar, evident, dacă tot reușim să modernizăm o clădire, și așa cum a spus dl. Președinte, să obținem inclusiv acreditarea din partea ISU, care este o mare problemă, atunci sigur că ar trebui să facem eforturi să găsim bani ca să finanțăm restul de cheltuieli care nu au putut fi finanțate din fondurile Programului Regional.
Programul POR 2014-2020 se va termina în decembrie 2023, deci acesta este termenul maxim în care se pot atrage fonduri de la Uniunea Europeană pe acest exercițiu de finanțare. Suntem în negocieri pentru a obține aprobarea pentru următorul pachet de programare 2021-2027, astfel încât de la sfârșitul anului, România va putea beneficia de fonduri aferente următoarei perioade de programare.”
, a declarat Luminița Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est.