Brăila se mobilizează! Primăria Municipiului Brăila vine în ajutorul persoanelor refugiate din Ucraina. Call-center pentru ucraineni!

Ca urmare a creșterii numărului de persoane refugiate din Ucraina, Viorel Marian Dragomir, primarul Municipiului Brăila, împreună cu viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea- Crican au convocat sâmbătă, 26 februarie 2022, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, alături de reprezentanții Instituției Prefectului Județului Brăila, ISU, Jandarmeriei, Armatei, DSP, Poliției Naționale, Poliției Locale și directorii Primăriei Municipiului Brăila. Conform precizărilor edilului Brăilei, sâmbătă seara se aflau oficial în Brăila 300 de persoane refugiate, în special femei și copii.
În cadrul conferinței de presă, susținută imediat după acest eveniment, primarul Dragomir a informat jurnaliștii despre măsurile luate pe plan local, măsuri menite a veni în ajutorul persoanelor refugiate din Ucraina aflată în plin război cu Rusia.
„În principal, am discutat teme legate de ucrainenii care ajung în Brăila, pentru că unii dintre aceștia sunt în tranzit, dar sunt și foarte mulți care au nevoie să cunoască anumite aspecte, pe care o să le detaliem ulterior. Prefectura ne-a informat că există un plan la nivelul județului cu locații pentru refugiați, locații care beneficiază de apă, căldură și toate celelalte utilități dar, până în momentul de față, nu există solicitări pentru partea de refugiați, deoarece, atunci când intră în țară ei nu se declară ca refugiați, pentru că nu vor să li se aplice acest statut, ci vor să meargă ori la rudele lor, ori să stea o perioadă liberi pentru a putea călători, văzând când se pot întoarce în țara lor, în Ucraina.”, a spus primarul Municipiului Brăila.
În continuare, Marian Dragomir a mai precizat ce măsuri au fost, sau urmează a fi luate, la nivel de primărie.
„Ce am făcut noi la nivel de primărie? Prima dată, am făcut un Call – Center Cazare la nivelul Primăriei, cu următorul număr de telefon: 0786763987 și un e-mail: cazareucraina@primariabraila.ro . La acest număr de telefon răspunde, în permanență, o persoană care vorbește atât limba română cât și engleză. Și am luat legătura cu cei de la Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila pentru a ne susține atunci când va fi nevoie și cu un translator de limbă rusă, pentru că există posibilitatea ca unii dintre ei să nu vorbească engleza.
Colegii care administrează acest Call-Center vor suna la toate hotelurile din Brăila, care pot oferi celor care vin din Ucraina cazare gratuită și vor comunica aceste locații. În paralel, toți cetățenii care doresc să pună la dispoziție un apartament, o casă sau cazare în locuința lor pentru persoane care vin din Ucraina pot suna aici, pot comunica numărul de camere, de locuri, și colegii noștri vor face această direcționare. Vom căuta să afișăm în anumite locații și să vedem care sunt site-urile celor care vin din zona Ucrainei pentru a avea acces pentru Brăila la aceste informații și să putem să le comunicăm.”
, a declarat Dragomir.

„Prin Direcția de Asistență Socială putem să asigurăm prânz și cină la solicitarea unor astfel de persoane”

Primarul Brăilei a explicat, în continuare, faptul că au fost luate mai multe măsuri pentru a se asigura o masă caldă persoanelor refugiate, la această acțiune putând contribui și cetățenii Municipiului și Județului Brăila.
„Mai avem și un alt număr de telefon la un alt Call- Center masă caldă, 0787576637 și colegii de la acest Call- Center vor suna la toate restaurantele din Brăila pentru a vedea dacă există dorință de a oferi o masă caldă în interiorul restaurantului sau prin serviciul de catering la hotelul sau la locația care se solicită din partea celor care ajung din Ucraina în Brăila. De transport ne vom ocupa noi dacă nu au cum să organizeze ei și transportul.
De asemenea, prin Direcția de Asistență Socială putem să asigurăm prânz și cină la solicitarea unor astfel de persoane. Evităm totuși implicarea persoanelor fizice și am dori foarte mult să colaborăm prin Direcția de Asistență Socială și prin unități care gătesc în mod autorizat mâncarea. Și ne referim la firmele de catering și la restaurante, tocmai pentru a nu exista interpretări sau discuții privind anumite probleme de ordin sanitar legate de mâncarea livrată.
În momentul în care vom constata că există o solicitare foarte mare pe zona aceasta vom pune la dispoziție două locații și este vorba de Căminul din Chercea, proaspăt renovat, și sediul viitor al Finanțelor, fostul Liceu C-tin Brâncuși de pe Bulevardul Independenței, doar în acel moment în care vom constata că este nevoie, brăilenii vor putea să vină și să doneze în aceste locații, sub supravegherea Poliției Locale și a altor instituții publice din Municipiul Brăila, hrană care nu este perisabilă și îmbrăcăminte sau alte articole. Evităm la început această donație, deoarece noi considerăm că cei care vin din Ucraina nu au cum să își gătească mâncarea și ar fi preferabil să primească o masă caldă pentru că ei nu au acum ce să facă cu faina, cu ouăle sau cu niște pulpe de pui. Și atunci o masă caldă este mult mai benefică, considerăm noi. Dar repet, în momentul în care va fi nevoie și o solicitare intensă, atunci intervenim și cu aceste locații. Am solicitat, de asemenea, Poliției Locale ca în zona în care se cazează cei care vin din Ucraina să aibă patrule permanente pentru a asigura siguranța acestora, știut fiind faptul că sunt în special mame și copii.
În paralel, Prefectura, Direcția pentru Situații de Urgență și Guvernul la nivel național au înființat două platforme la care ONG-urile din România dar și toate persoanele fizice care doresc să depună alimente, sau să ajute în acest fel, pot face donații: umanitar.dsu@mai.gov.ro și mai este și platforma ucraina-impreunaajutammaimult. Acestea sunt primele măsuri pe care le-am luat în momentul de față.”
, a mai transmis jurnaliștilor primarul Marian Dragomir.

IMPORTANT!

Primăria Brăila oferă cazare gratuită în limita locurilor disponibile

Detalii în limba română sau engleză la telefon 004 0786 763 987 sau e-mail cazareucraina@primariabraila.ro

Мэрия города Брэила предоставляет бесплатное проживание для беженцев из Украины, в пределах доступных мест.
Для получения дополнительной информации на румынском и английском языках обращайтесь по тел. 004 0786 763 987 или по электронной почте: cazareucraina@primariabraila.ro