Europarlamentarul Corina Crețu: „România riscă să fie printre ultimele țări ale căror PNRR-uri să fie aprobate”

Europarlamentarul Corina Crețu atrage atenția, într-un mesaj public din data de 28.06.2021, asupra faptului că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României nu a fost aprobat, nici la ora actuală, de către Comisia Europeană.

„România ratează ultimul tren privind aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vara aceasta. Suntem, în acest moment, cu câteva luni bune în urma altor state europene privind implementarea proiectelor de relansare economică.”

Corina Crețu

În plus, Corina Crețu menționează faptul că două treimi dintre Statele Membre au aceste planuri deja aprobate, în timp ce țara noastră, nu: „Comisia Europeană a dat undă verde zilele acestea ultimelor PNRR-uri până la toamnă. În acest moment, două treimi din Statele Membre au aceste planuri aprobate – din păcate, nu și România! Cu toate acestea, în loc să găsească soluții, Guvernul de la București găsește scuze: ba că au trimis mai târziu PNRR-ul, ba că intră Comisia Europeană în vacanță.”
Europarlamentarul a mai menționat că România riscă să rămână printre ultimele țări ale căror PNRR-uri să fie aprobate, în ciuda atenționării pe care făcut-o, recent, asupra acestui fapt: „Am mai atras recent atenția asupra faptului că România riscă să fie printre ultimele țări ale căror PNRR-uri să fie aprobate. Iată că, din păcate, am avut dreptate.
Vreau să fie foarte clar – nu e vorba despre o competiție între țări, ci am în vedere ceva mult mai pragmatic: faptul că timpul trece în defavoarea noastră. Primii bani vor veni cel mai devreme la finalul acestui an, deci am pierdut cel puțin șase luni. Pentru că termenul de finalizare a implementării este același pentru toată lumea.”
Spre finalul mesajului, Corina Crețu a mai declarat că, în calitate de Raportor din partea Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență al UE, a reușit extinderea termenelor de finalizare a proiectelor prin PNRR până în 2026, în timp ce angajarea sumelor trebuie să se realizeze până în 2024.
„Așadar, grav este că România începe cu cel puțin o jumătate de an mai târziu folosirea banilor prin PNRR. Și când ne amintim că în luna mai Guvernul folosea un ton atât de optimist privind PNRR-ul…”, a mai spus Europarlamentarul Corina Crețu.

Foto Fb. Corina Crețu