Hramul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon“, mare eveniment de înălțare spirituală

Marți, 27 iulie 2021, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din Județul Brăila, şi-a sărbătorit hramul, aceasta fiind cea mai nouă mânăstire din judeţul Brăila.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
La hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene au participat numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, persoane aflate la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Prezent la acest eveniment spiritual, Nicușor Ciocan, prefectul Județului Brăila, a ținut să puncteze însemnătatea acestuia într-un mesaj public: „Am trăit astăzi momente de bucurie și de înălțare sufletească participând la slujba ocazionată de împlinirea a 25 de ani de la sfințirea bisericii Mânăstirii Sfântul Mucenic și Doctor fără de arginți Pantelimon din Lacu Sărat. (…) Repetăm astăzi urarea făcută acum un sfert de veac de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos: Să ne ajute Mântuitorul ca și această mânăstire să fie o nouă poartă a Cerului, iar impunătoarea turlă să-i apere și să-i ocrotească pe brăileni și tot neamul nostru românesc, în Biserica noastră strămoșească, mama poporului român!
În cadrul slujbei de la Lacu Sărat, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit în cuvântul de învăţătură, adresat cu acest prilej, despre viaţa Sfântului Pantelimon şi despre rolul bisericii. La momentul liturgic cuvenit, numeroși copii şi adulți au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, iar la finalul slujbei, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi la hramul acestei vetre monahale.
Conform precizărilor părintelui consilier Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, Mănăstirea ”Sf. Pantelimon” este inclusă în această vară în programul de tabere pentru copii, organizat pe tot parcursul vacanței de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Copiii însoțiți de preoții de la parohiile de unde provin vizitează biserica mănăstirii și muzeul din incinta ansamblului mănăstiresc care cuprinde o colecția de obiecte autentice populare româneşti, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, ţesături de interior, costume tradiţionale, meşteşuguri, dar și accesorii şcolare semnificative din istoria învăţământului românesc.
Nu în ultimul rând, copiii se bucură de ospitalitatea harnicelor monahii și la agapa oferită cu dragoste și pricepere din produsele tradiționale pregătite acolo.
În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.

Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.
Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţarăşi de peste hotare.

Foto Fb. Arhiepiscopia Dunării de Jos