Europarlamentar Maria Grapini: „Scara valorilor în societate nu se va putea construi niciodată corect, dacă noi alegem după percepție și nu după realitate!”

Cunoscută pentru experiența sa în mediul de afaceri și pentru demersurile pe care le face în sprijinul IMM-urilor, dar și pentru încurajarea tinerilor în a deveni antreprenori, europarlamentarul Maria Grapini continuă, împreună cu colegii săi din PPU (social-liberal), conferințele intitulate „Bucuria de a fi propriul tău stăpân – meseria, brățară de aur”, evenimente prin care se oferă cât mai multe informații mediului de afaceri în sensul demarării unei afaceri sau calificării într-o meserie.
După succesele de la Timisoara și Iași, caravana umanistă a ajuns joi, 22 iulie 2021, la Brăila.
Conferința de la Brăila, desfășurată în Aula Facultății de Inginerie, a fost deschisă de Dan Păun, președintele PPU-sl Brăila. În continuare, a luat cuvântul europarlamentarul Maria Grapini care a pus accent pe faptul că în alegerea unei meserii, sau profesii, trebuie să se țină cont, în special, de calitățile native ale fiecăruia, pentru a se evita înregistrarea unui eșec: „Este foarte, foarte important ca să fie omul potrivit la locul potrivit. Adică, revin, trebuie ca fiecare persoană să își aleagă meseria, sau profesia, în funcție de calitățile native, de abilități.”
În plus, europarlamentarul umanist Maria Grapini a subliniat și importanța susținerii învățământului profesional din România: „Pentru o piață a muncii sănătoasă e nevoie ca autoritățile să susțină învățământul profesional. Vocația este element de bază în alegerea drumului în carieră!”. Totodată, europarlamentarul a mai spus că: „Scara valorilor în societate nu se va putea construi niciodată corect, dacă noi alegem după percepție și nu după realitate!”.
De asemenea, Maria Grapini a împărtășit, celor prezenți la conferință, câteva opinii acumulate de-a lungul experienței sale de întreprinzător: „Cine face performanță? Cel care își alege o meserie pe abilitățile care le are. (…) să știți că aveam o țesătoare care făcea 200% norma și aveam o țesătoare care tot 8 ore stătea, dar nu reușea să facă mai mult de 70%. Nu avea îndemânarea cu care să lege firele, cu care să se ducă să vadă. Deci, îți trebuie abilități. Și de aceea, recomandarea pentru tineri, totdeauna a fost, alegeți-vă lucrurile: unu, care vă plac, pentru că dacă îți alegi ceva doar pentru faptul că ai auzit tu că se câștigă bine acolo, dar nu-ți place și dacă, brusc nu mai ai nici abilități, va fi un coșmar (…) nici nu ai plăcerea șă te duci acolo să lucrezi, și în final va fi, sigur, un eșec.”
Maria Grapini a mai vorbit în cadrul conferinței de joi și despre necesitatea implicării în politici publice a celor care au acumulat o anumită experiență profesională: „Este nevoie ca oamenii cu experiență profesională să se implice în politici publice. Nu pot lua decizii persoane care nu au un minim de experiență acumulată din anii de muncă.”
În plus, europarlamentarul umanist a subliniat și importanța clarificării domeniilor de competență națională: „Aș vrea să clarific încă o dată! Pensiile, salariile, impozitele, TVA-ul, costul pe salarii, inclusiv educația și sănătatea sunt de competență națională! UE nu ne dictează cât să avem TVA-ul, doar se specifică că trebuie să fie între 0% și 27%. Din păcate, suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește costul pe salarii, ceea ce reprezintă o povară financiară atât pentru angajator cât și pentru salariat.
Domeniile care țin de competență europeană sunt securitatea granițelor europene, politica agricolă comună, politica de mediu, dar majoritatea competențelor, inclusiv organizarea justiției sunt de competență națională.”
În cadrul conferinței „Bucuria de a fi propriul tău stăpân – meseria, brățară de aur”, au mai luat cuvântul: Simona Ely Chioibas – director executiv adjunct Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila, Dragoș Frumosu – președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului și Ramuri Conexe „SINDALIMENTA”, șef al Departamentului de Agricultură și Industrie Alimentară în cadrul PPU-sl și lect. univ. dr. Doina Pârcălabu – fost Secretar de Stat în Ministerul Muncii și președinte al Casei Naționale de Pensii Publice, șef al Departamentului pentru Muncă și Protecție Socială în cadrul PPU-sl.
După dezbateri, europarlamentarului Maria Grapini i-au fost adresate și câteva întrebări, din rândul persoanelor tinere aflate în sală, despre care a declarat că au impresionat-o foarte mult. A urmat apoi o frumoasă plimbare pe Dunăre cu nava „Lacul Sărat” și vizitarea investiției cu fonduri europene „Pod peste Dunăre Brăila-Tulcea”, cât și o prezentare a potențialului turistic al Dunării, în zona Brăilei.