Ministrul Transporturilor promite creșterea vitezei de deplasare a trenurilor de la 30 km/h la 120 km/h, pe traseul Buzău-Făurei

„Ridicăm viteza pe calea ferată de la 30 km/h la 120 km/h pe Buzău-Făurei, pe o distanță de aproape 40 de km.”, promite Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, într-un mesaj public de miercuri, 14 iulie 2021.
Ministrul a mai precizat că miercuri a participat la semnarea contractului aferent executării acestei lucrări care se preconizează a fi gata la sfârșitul anului:

„Ca urmare a lucrărilor, va crește viteza de la 30 km/h, în prezent, la 120 km/h, pentru trenurile de călători. Și lucrarea va fi gata în 5 luni! Costul lucrărilor este de aproximativ 1,5 milioane de lei/km (incluzând valoarea șinelor noi care sunt achiziționate de CFR). Sunt bani extraordinar de bine cheltuiți având în vedere impactul rapid și uriaș. Am explicat în mod repetat că dincolo de modernizările masive pe coridoarele europene, proiecte-gigant de miliarde de euro cu timpi de implementare de ani de zile, dar care au impact pe doar câteva sute de km de rețea, TREBUIE SĂ REÎNNOIM miile de kilometri de cale ferată degradată cu restricții de viteză.”

Ministrul Cătălin Drulă a mai subliniat faptul că la capitolul „Întreținerea infrastructurii feroviare” s-a reusit să se adauge un plus de 200 de milioane de lei, fapt ce a favorizat efectuarea lucrărilor feroviare pe ruta Buzău-Făurei: „Astfel de lucrări, ca pe Buzău-Făurei, ar trebui să desfășurăm pe mii de km de rețea. Sunt relativ ieftine, rapide și cu câștig enorm. Pentru asta, ne trebuie finanțare. De aceea m-am luptat, la începutul anului, ca în legea bugetului de stat de anul acesta la capitolul „Întreținerea infrastructurii feroviare” să avem un plus de 200 de milioane de lei.
Acești 200 de milioane de lei de la bugetul de stat merg exact în astfel de lucrări de ȋnlocuire la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei ȋn parametrii proiectați ai liniilor.
Anul acesta va fi un record de linie reînnoită prin înlocuire la rând. Dar ținta noastră ca țară, în anii următori, trebuie să fie de cel puțin 10 ori mai mare.
Va trebui să creștem semnificativ aceste alocări de la an la an, să ajungem să discutăm de lucrări de reînnoire în valoare de miliarde de lei anual, pentru a putea aduce în anii următori calea ferată în zona decenței.”

La finalul mesajului său public, ministrul Drulă a mai spus: „M-am luptat să avem o axă în PNRR pentru astfel de lucrări și mă voi lupta să ni se aloce și din bugetul de stat bani mai mulți în anii următori.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s