Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost prezent la Hramul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Brăila

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Municipiul Brăila a fost zilele acestea la ceas de mare sărbătoare spirituală.
Manifestările liturgice şi pastoral-misionare desfășurate în cadrul bisericii brăilene au debutat, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prin oficierea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua hramului cu săvârşirea Sfintei Liturghii. Slujba a fost oficiată în acest an de însuși Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit, credincioşilor prezenți la hram, despre viața și activitatea misionară a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, evidenţiind zelul deosebit cu care cei doi mari Sfinți Apostoli ai creștinătății au răspândit Evanghelia Domnului Iisus Hristos.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a prezentat repere istorice ale acestei biserici emblematice din Brăila.
În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni pentru cei din închisori, pentru elevii aflaţi în examene, precum şi pentru cei în suferinţă, a spus părintele consilier Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, donatorii şi binefăcătorii sfântului locaş.
Parintele consilier Rareș Bucur a mai pecizat că 20 de copii din Grupul catehetic de la această parohie, clasaţi pe primul loc la Concursul online cu participare internaţională: ”Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III”, ediţia a V-a intitulată ”Bucuria Învierii Domnului”, din cadrul Proiectului eTwinning ”Limbă, Cultură şi Spiritualitatea Românească”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, au primit din partea chiriarhului Dunării de Jos, diplome, cărţi de rugăciune şi alte daruri.

„Cu prilejul hramului, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial în ajunul sărbătorii au fost oferite pachete cu produse de igienă, articole vestimentare noi, dulciuri şi cărţi de zidire sufletească pentru 100 de minori din cadrul Penitenciarului Tichilești.
De asemenea, parohia brăileană a dăruit în săptămâna premergătoare hramului pachete cu alimente neperisabile la 10 familii cu o situaţie materială precară, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.”, ne-a mai informat părintele consilier Rareș Bucur.
Precizăm că biserica veche a parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Brăila a fost construită între anii 1835-1836, pe terenul dăruit brăilenilor de „cinstitul maghistrat al oraşului“ (primarul de atunci), ctitori fiind Petre Buiangiu şi Petcuţa, soţia lui.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de PS Chesarie al Buzăului, în anul 1836.
Între anii 1950 și 1990, biserica a avut statutul de catedrală a orașului Brăila, iar în prezent, în curtea bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ se află şi sediul Protoieriei Brăila.

Foto Fb. Arhiepiscopia Dunării de Jos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s