Prefectul Ciocan: „E de datoria noastră să ne reamintim cu smerenie și recunoștință de cei care au jertfit pentru țară tot ce au avut mai scump!”

„Ziua Eroilor” a fost omagiată, la Brăila, prin prezența oficialităților locale, militare și civile, la un eveniment special, menit să comemoreze eroii neamului românesc. Acesta a avut loc, într-o atmosferă plină de solemnitate, la Cimitirul Eroilor din municipiu.
După Ceremonialul militar – religios, Prefectul Nicușor Ciocan a rostit un discurs în care a reamintit însemnătatea comemorării tuturor celor pieriți pe câmpurile de luptă ale României, din toate timpurile.
„Este astăzi o zi cu deosebită încărcătură: îi omagiem și-i comemorăm pe eroii neamului românesc și totodată sărbătorim Înălțarea de-a dreapta Tatălui a Mântuitorului Iisus Hristos. În această sfântă zi e de datoria noastră să ne reamintim cu smerenie și recunoștință de cei care au jertfit pentru țară tot ce au avut mai scump. Acum 101 ani, când a fost decretată Ziua Eroilor, această sărbătoare avea, potrivit documentelor, rostul de a (citez) „pătrunde în conștiința întregului românism ca fiind expresia cea mai desăvârșită a sufletului nostru național.[…] Morții nu mai pot vorbi și nu se mai pot bucura de rostul jertfei lor; dar cei vii, care se bucură de lumina libertății, care în rândul întâi cei sacrificați ne-au dat-o, se cuvine să prețuiască această jertfă supremă: moartea pentru binele tuturor” (am încheiat citatul).
Aducem și noi, la rându-ne, obolul pentru cultul morților noștri acoperiți de glorie, pomenindu-i pe cei care au făcut ca națiunea noastră să dăinuie prin timp. Eroii noștri, știuți sau neștiuți, sunt cei care au pus mai presus de orice acest ideal, sunt aceia care au adus în 1878 Independența României, care au făcut în 1918 România Mare, care au căzut în luptele Primului Război Mondial și în cele ale celui de-al Doilea Război Mondial. Eroi sunt și cei care au luptat sub comunism pentru libertatea noastră, a tuturor, și cei care s-au sacrificat în 1989. Eroi sunt soldații români care pier în teatrele de război. Să exprimăm recunoștința noastră față de înaintașii noștri, să ne înclinăm și să ne rugăm pentru odihna sufletelor tuturor acestora care au murit pentru neam și țară!
Este o datorie, dar este și o onoare să-i pomenim cu evlavie pe bravii apărători ai neamului nostru și ai interesului național, pe cei care s-au dedicat până la jertfa de sine unei Românii mai bune!
Slavă eroilor neamului românesc!”
, a spus Prefectul Nicușor Ciocan.

Au mai fost prezenți la acest eveniment Viorel Marian Dragomir, Primarul Municipiului Brăila, Francisk Iulian Chiriac, Președintele CJ Brăila, cât și alți reprezentanți ai mai multor instituții militare și civile brăilene care au depus jerbe și coroane de flori pe fundalul intonării de către Muzica Militară a „Imnului Eroilor”, la Osuarul Central din Cimitirul Sfântul Constantin, în semn de prețuire pentru cei căzuți la datorie pe câmpul de luptă.
Despre însemnătatea acestui eveniment, Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a scris pe o rețea de socializare: „Clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase astăzi și în semn de neuitare, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. Ziua Eroilor a fost proclamată ca sărbătoare națională a poporului român în ziua praznicului Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Înviere. Astăzi ne-am înclinat frunțile și am rostit o rugăciune pentru sufletele celor care au pierit departe de cei dragi pentru o cauză dreaptă. Cinste lor, cinste EROILOR!”

Foto Fb. Instituția Prefectului – Județul Brăila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s