Europarlamentarul Corina Crețu: „Primirea României în zona de liberă circulație a Europei este o șansă majoră, care trebuie folosită la potențialul său maxim”

Extinderea Spațiului Schengen este o problemă care continuă să îi frământe pe români, țara noastră tot sperând să fie integrată cât mai rapid în Schengen. Comisia Europeană a prezentat o strategie privind consolidarea frontierelor Spațiului Schengen și a solicitat Consiliului să își exprime, cât mai curând posibil, acordul privind integrarea României, Bulgariei și Croației, urmate fiind apoi de Cipru.
Europarlamentarul Corina Creţu, fost Comisar European pentru Politică Regională (2014-2019), salută propunerea Comisiei Europene de extindere a Spațiului Schengen.
„Salut propunerea Comisiei Europene de extindere a Spațiului Schengen, astfel încât și România să devină parte a zonei de liberă circulație a Europei.”, susține europarlamentarul.
Românii merită un statut egal cu cetățenii celorlalte State Membre, cu atât mai mult cu cât România îndeplinește criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen de un deceniu. De-a lungul acestor ani, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană au susținut acest deziderat al României, cerând prin rezoluții succesive ca Spațiul Schengen să cuprindă și România, Croația și Bulgaria.”, mai spune fostul comisar european.
Corina Crețu este convinsă că admiterea României în zona de liberă circulație a Europei, respectiv spațiul Schengen, reprezintă o șansă pe care trebuie să o folosim la potențialul său maxim: „Primirea României în zona de liberă circulație a Europei este o șansă majoră, care trebuie folosită la potențialul său maxim. Țara noastră s-ar alătura, astfel, celorlalte State Membre care permit trecerea granițelor fără prezentarea actelor de identitate și fără opriri pentru control. Beneficiile ar fi, așadar, incontestabile – atât pentru turism, cât și pentru comerț, IMM-uri sau transporturi etc.
Decizia e, acum, în mâinile Consiliului European, reprezentat de șefii de stat și de guverne ale celor 27 de state membre UE, ceea ce înseamnă că e nevoie de dialog constant și implicare politică la cel mai înalt nivel. E o fereastră de oportunitate pe care România nu trebuie să o rateze.”

Foto Fb. Corina Crețu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s