PSD Brăila: „Programul pentru digitalizarea IMM – Eșec marca PNL–USR/PLUS”

„Încă o gogoașă electorală s-a dezumflat. A trecut aproape un an de când vechiul și noul guvern penelisto – userist plus i-a amăgit pe micii întreprinzători cu acordarea unei scheme de ajutor de minimis pentru cumpărarea de calculatoare și alte echipamente IT. Minciuna cu iz electoral promitea firmelor mici și mijlocii acordarea de fonduri europene de la 30.000 de euro până la 100.000 de euro în cadrul Programului pentru digitalizare IMM prin intermediul POC (Programul Operațional Competitivitate) 2014 – 2020, schema de finanțare prevăzând un buget total de 100 milioane de euro.
Deși Hotărârea de Guvern de instituire a Programului a fost aprobată din august 2020, aceasta a rămas un document fără valoare și fără consecințe, ministrul de resort și întreg guvernul fiind preocupați de câștigarea alegerilor, pe care le-au pierdut de fapt în favoarea PSD, uitând de această promisiune, cum de altfel au dat uitării majoritatea angajamentelor electorale.
Schema de finanțare propusă pentru sprijinirea mediului de afaceri nu a fost concretizată nici până astăzi, deși în toate declarațiile publice ale guvernanților, aceștia afirmau ca și președintele Iohannis de altfel, că România urma să fie inundată de zeci de miliarde de euro pentru ajutoare de stat Covid, granturi de la bugetul de stat, vouchere de consum și multe, multe alte facilități, dar iată că nu au fost capabili nici măcar să elaboreze structura schemei de minimis și Ghidul solicitantului.
Mai mult decât atât, și-au propus ca finanțarea să nu mai fie făcută prin POC 2014 – 2020, ci prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), program ce nu a fost încă finalizat deși are termen maxim de depunere la Comisia Europeană până la 31 mai a.c.
Așadar cele 80 de miliarde de euro de la UE anunțate ca o mare victorie a președintelui Iohannis, s-au volatizat și s-au comprimat în 29 miliarde, (valoarea proiectelor cuprinse în PNRR), dar asta cu condiția ca planul propus de guvern să fie acceptat de C.E.
Și iată cum Programul pentru digitalizarea IMM e doar un exemplu că de la promisiuni la fapte e cale lungă, iar orizontul de așteptare al oamenilor de afaceri s-a prăbușit.
Lipsa de sprijin și abandonarea întreprinzătorilor lăsați să se descurce pe cont propriu cu urmările pandemiei Covid reflectă oare normalitatea de care vorbea președintele Iohannis sau buna guvernare clamată de PNL și USR PLUS? Evident că nu. Dar pentru toate acestea există o explicație așa cum spunea premierul Vasile Cîțu. Programul PNL de campanie e doar propagandă electorală și atât.”

Biroul de presă
PSD Organizația Județeană Brăila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s