Nicușor Ciocan (Alianța USR-PLUS): „Vrem să creștem competitivitatea și performanța economică a fermierilor mici și mijlocii”

„Vrem să creștem competitivitatea și performanța economică a fermierilor mici și mijlocii.”, susține Nicușor Ciocan, candidatul Alianței USR-PLUS Brăila pentru o funcție în Senatul României, într-un mesaj public adresat, în special, fermierilor mici și mijlocii.
Nicușor Ciocan consideră că „Agricultura românească are o structură atipică pentru o țară europeană: câteva mii de ferme foarte mari și câteva milioane de gospodării țărănești foarte mici, iar România trebuie să adopte ca obiectiv strategic dezvoltarea segmentului de ferme mici și mijlocii, care – rezistând pe piață – vor ridica satul românesc.” Politicianul brăilean este de părere că ar trebui, la momentul actual, să fie dezvoltată o clasă de mijloc în mediul rural.
În acest moment, politicile statului român nu încurajează însă acest segment; fermierii mici și medii fiind deseori lipsiți de instrumentele care i-ar putea ajuta să devină mai performanți și mai profitabili.
Problema cea mai mare este accesul la piețele din orașe, dominate de supermarketuri. Pentru a putea vinde acolo, agricultorii mijlocii au nevoie să se asocieze – urmând ca asociațiile să gestioneze centre de colectare cu asistență integrată, așa numitele food hubs. Un food hub nu este doar un depozit, este un centru care furnizează inclusiv servicii de ambalare, marketing și distribuție.
Așadar obiectivele pe care ni le asumăm sunt legate de politici publice care să dezvolte rapid asocierile de fermieri și crearea de food hub-uri.
”, mai spune Nicușor Ciocan.
Domnia sa mai consideră că „aceste măsuri vor ajuta la dezvoltarea activității fermierilor mici și mijlocii și la creșterea vânzărilor, oferindu-le sprijin și în gestionarea afacerilor. Ulterior, aceștia vor putea accesa o varietate de surse de finanțare și le vor putea administra mai eficient.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s