Sibiana Mirela Antoche – Triplă lansare de carte, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila

Luni, 26 octombrie 2020, în sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila a avut loc, într-un cadru special, lansarea volumelor de poezie „Tangoul dragostei”, „Fiul Clipei” şi „Curcubeul muzelor”, aparținând scriitoarei Sibiana Mirela Antoche.
Despre autoarea brăileană se poate spune în câteva cuvinte, potrivit propriei prezentări, că a debutat în anul 2017, a avut 4 lansări de carte, a participat în mai multe reviste și antologii literare și este deținătoare a numeroase premii în domeniul literar.
Au participat la acest eveniment directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, manager interimar Petronela-Alina Sulicu, prof. Adriana Bogatu şi prof. dr. Valentin Popa, actriţa Wanessa Radu şi profesorul de muzică Florin Lazăr, scriitori, epigramiști și alți invitați.
Organizatorii triplei lansări de carte au fost Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Consiliul Județean Brăila și Primăria Municipiului Brăila.

Despre publicarea celor trei volume de poezie ale Sibianei Mirela Antoche, prof. Adriana Bogatu a menționat, între altele, în prezentarea sa faptul că: „E un act de curaj gestul doamnei Sibiana Mirela Antoche de a publica trei cărți într-un an pandemic. Așa am perceput eu publicarea cărților pe care le-am parcurs, i-am mărturisit doamnei, cu încântare pentru că poezia, așa cum o știți cu toții, este actul de curaj al literaturii. Să scrii poezie înseamnă să treci prin toate furcile caudine ale literaturii dintotdeauna.
Cred că pot să mărturisesc deschis, în seara aceasta, că citind cele trei cărți ale doamnei Antoche m-am întâlnit încet-încet cu fiecare dintre marii scriitori ai literaturii române, pentru că și dacă nu o mărturisește, o simți în substrat influența, plăcerea întâlnirii domniei sale cu fiecare dintre marii scriitori ai literaturii române. Este una evidentă.”
Despre cele trei volume de poezie și prof. dr. Valentin Popa a ținut să menționeze în prezentarea sa: „Într-adevăr, e un maraton în seara aceasta, în sensul că avem trei volume deodată. S-a mai întâmplat în Brăila, dar mai rar, să se lanseze trei cărți în același timp. Evident și pentru cei care au pregătit prezentările a fost un maraton de lectură. (…) Ieșind pe piața literară în 2020, cu trei plachete odată, Sibiana Mirela Antoche, debut în volum în 2017, cu un bilanț de moment de 8 volume, dovedește o productivitate poetică deosebită. Cele trei plachete, într-o ordine întâmplătoare, dovadă cele de astăzi, sunt „Tangoul dragostei”, 164 pagini, „Curcubeul muzelor”, 100 de pagini, „Fiul Clipei”, 136 de pagini. (…) Autoarea a fost foarte generoasă cu cititorii în sensul că și-a dezvăluit toate detaliile acestei producții lirice în sensul că toate volumele au prefețe scrise de autori relativ cunoscuți. De asemenea, în spate găsim și multe fragmente din cronici scrise de diverși autori care s-au obosit și au publicat impresii de lectură. (…) Citind cu atenție tot ce găsim în aceste volume ne facem o impresie despre autoare. Dar evident că textul propriu-zis poetic contează în primul rând.
Nu știu ce să admir mai mult la această poetă: productivitatea care te duce cu gândul la sfidarea preceptului latin „Non multa, sed multum”, sau curajul de a aborda o lirică angajată, aflată sub semnul dragostei de țară, de limba română, de eroi, de Eminescu și, din când în când, de partenerul în relația erotică. Antrenată mai mult în prozodia clasică, unde dovedește un bun simț al rimei și ritmului, trădând prin aceasta anumite calități muzicale, în acest nou val de volume, primul petrecându-se în 2018, când a editat trei volume la editura brăileană Lucas, poeta propune cititorilor și un volum în vers liber, deci fără constrângeri prozodice.”

Tripla lansare de carte a culminat și cu minunate momente de muzică și interpretare poetică susținute de renumita actriță Wanessa Radu și profesorul Florin Lazăr. În plină armonie cu muzica și poezia, cei prezenți în sală au răsplătit talentul acestora prin aplauze și rezonanța cu ritmul muzicii folk. În plus, nu au lipsit nici zâmbetele însumate în mai multe epigrame oferite cu dărnicie de 3 epigramiști, prezenți la această lansare de carte.

Despre acest eveniment, organizat ireproșabil de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, directorul acestei instituții, dna Petronela-Alina Sulicu ne-a declarat: „Suntem onorați ca astăzi să ne întâlnim la o lansare de carte, lansarea doamnei Antoche, de care suntem mândri și cu care sperăm să vă fi încântat în această seară de toamnă târzie.”
Cu certitudine se poate afirma că seara de toamnă târzie a fost deosebită, poezia, critica și muzica constituind împreună un univers al muzelor ce s-au întâlnit încă o dată la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Municipiul Brăila.

Tripla lansare de carte s-a încheiat, așa cum era și firesc, cu o sesiune de autografe acordate celor prezenți de către scriitoarea Sibiana Mirela Antoche.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s