Sâmbătă, Teatrul „Maria Filotti” prezintă recitalul de poezie și jazz “Te-ai gândit vreodată?”, susținut de Claudia Motea și Lucian Sabados

Afis - Te-ai gandit vreodata

Sâmbătă, 15 august , de la ora 20:30, pe scena exterioară vă invităm la recitalul de poezie și jazz “Te-ai gândit vreodată?” susținut de Claudia Motea si Lucian Sabados, cel care semnează si conceptul regizoral al spectacolului. Producătorul acestui Recital este Casa Editoriala Libris din Brașov.
“Recitarea poeziei, ca și interpretarea jazzistică, conferă artistului o zonă de libertate, improvizație și de personalitate asumată; desigur “controlată” de forma poeziei sau de melodie, armonie și vers (în cazul jazzului vocal), rămânând în zona de expresie a artistului o “plajă” semnificativă de originalitate, tușă personală și liberă exprimare.
Cu aceste gânduri și “înarmat” cu valențele teatrale ale versurilor Claudiei Motea, din culegerea sa de poeme “Preludii în Cetatea Soarelui”, am demarat alegerea și rearanjarea poemelor într-un sinopsis ce urmărește povestea, cumva biografică a Claudiei, în tripla sa ipostază de poetă, actriță și… femeie.
Desigur că povestea trăită pe viu și mărturisită în direct de personajul interpretat de actrița-Claudia, este o ficțiune, la nivelul experienței ei personale. Povestea devine însă, prin caracterul general-uman al destinului personajului cât și prin întâmplările povestite sau trăite Live, extrem de posibilă, plauzibilă și astfel, în contact imediat cu realitatea.
Zbuciumul și îndoielile oricărui îndrăgostit, cu atât mai mult aflat la maturitate și cu sensibilitatea aparte a artistului, devin tușante, stârnesc empatie, interes și participare afectivă din partea spectatorului.
Asistăm (eu ca partener de scenă și dumneavoastră ca spectatori) la avatarul sentimentelor, al stărilor fluctuante și difuze ale personajului Claudiei, dar mai ales la o interpretare puternică, inteligentă, modernă și sensibilă a actriței, care te poartă între “agonia și extazul” personajului ei. Cred că în pasiunea și patima rostirii poemelor coexistă și caracterul intens personal al faptului că interpretează propriul său material poetic! De fapt, sunt convins de asta!
Odată plăsmuită povestea și creionate traseele sentimentale ale personajului-emblemă a început propria mea căutare, cea a temelor muzicale cele mai adecvate textului poetic și, concomitent a stilului interpretativ (tonuri, ritmuri, armonii și mai ales a amprentei jazzistice), totul subsumat în totalitate poveștii, rostirii și materialului poetic recitat.
Aceasta îngemânare inspirată de vers-muzică a fost cel mai greu de construit, pentru că eram conștient de faptul că versul, spre deosebire de teatru, are spații ce trebuie “umplute” laolaltă de interpret și spectator.
Și, atunci, muzica se cuvenea a induce în spectator acea stare activă de contemplare și chiar empatie cu personajul și întâmplările trăite live de el.
Nu pot încheia aceste gânduri, fără să revin la Claudia Motea, această artistă-cetățean, cu o forță uriașă, într-o înfățișare gracil feminină, cu o privire ce “forează” în adâncurile și zonele protejate ale interlocutorului, prietenului sau partenerului de scenă. Un poet rafinat, cu o poezie marcată evident de profesia și vocația sa de actriță.
TE-AI GÂNDIT VREODATĂ? Un recital-mărturisire a doi artiști ce își caută febril și cu încăpățânare locul și rolul lor într-o societate tot mai nivelantă, uniformizantă și sălcie!”

Lucian Sabados
Manager Teatrul „Maria Filotti”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s