„Accesul romilor la educație trebuie să rămână o prioritate pentru toți factorii decidenți, pentru întreaga societate”

Daniel Caraivan

„Accesul romilor la educație trebuie să rămână o prioritate pentru toți factorii decidenți, pentru întreaga societate.”, este de părere sociologul Daniel Caraivan, președintele Asociației „DANROM”. Opinia domniei sale, solicitată de noi vis-a-vis de acest subiect important al zilelor noastre, accesul romilor la educație, vă invităm să o citiți în integralitate:

„Accesul la învățământul liceal pentru romi rămâne încă o problemă deschisă în spațiul public, chiar dacă Fenomenul „Brăila”, anul acesta, a fost mai puțin prezent datorită măsurilor educaționale privind finalizarea celor opt clase.
Accesul la învățământul online a fost dificil pentru elevii de etnie romă, mai ales pentru cei din comunitățile sărace, neexistând posibilitatea de a intra în online, fie că unii dintre ei nu dețineau gadget-urile necesare, fie că nu aveau acces la internet, de aceea consider că semestrul II al anului școlar 2019-2020 a fost compromis din punct de vedere al calității educaționale.
Trebuie remarcată dorința elevilor de etnie romă de a se înscrie la liceu, de la an la an putem spune că sunt elevi de etnie romă care își doresc să termine 12 clase. Informarea privind accesul la învățământul liceal s-a făcut mai greu, datorită măsurilor de protecție obligatorii privind starea de alertă. Nu s-au mai putut realiza ședințe cu părinții pentru a li se explica rolul măsurilor afirmative pentru romi în licee și facultăţi, aceste informații au fost publice în mediul online sau prin intermediul școlilor, ajungând informația la părinți prin diriginți, ceea ce nu a fost suficient.
În privința măsurilor afirmative pentru elevii romi, trebuie să recunosc faptul că acestea sunt contestate de majoritarii ce nu înțeleg rolul sau motivul existenței acestor măsuri. Trebuie explicat destul de clar, pentru fiecare cetățean, că aceste măsuri afirmative sunt o facilitate compensatorie educațională, motivul fiind decalajul educațional creat în perioada de sclavie a romilor, în care romii timp de 500 de ani nu au avut acces la sistemul de educație național, mai concret, romilor le-a fost interzis să meargă la școală.
Aceste informații nu sunt suficient de cunoscute publicului larg, de multe ori, nici romii nu știu de ce există aceste măsuri afirmative. Această lipsă de informare este datorată faptului că nici astăzi nu sunt studiate în școală aceste momente istorice tragice pentru etnia romă.
Accesul romilor la educație trebuie să rămână o prioritate pentru toți factorii decidenți, pentru întreaga societate. Educația este principalul vector al progresului individual, dar și al întregii societăți. Cu cât avem mai mulți romi absolvenți de studii superioare, cu atât întreaga societate va progresa.
Asociația pe care o reprezint (www.asociatiadanrom.com), acordă o deosebită atenție educației chiar de la înființare (2012), implementând o serie de inițiative locale, județene, dar și naționale. Cea mai importantă activitate în domeniul educației, implementată de asociație, este înființarea Biroului de Consultanță Educațională în anul 2015. Este vorba de un program de mentorat prin care oferim consultanță gratuită elevilor liceeni și studenților romi. Sunt foarte mulți elevi care își doresc să urmeze o facultate dar nu știu ce specializări li se potrivesc mai bine. În cadrul programului, elevii sunt mentorați anual ca până la finalul clasei a XII-a aceștia să știe exact ce specializare li se potrivește.
Studenților le oferim informații despre programele de burse existente și îi sprijinim să acceseze aceste programe. Tot în cadrul biroului, elevii și studenții sunt implicați în activități de voluntariat permanent. Ne interesează, în mod special, ca fiecare participant să își asume identitatea etnică romă, indiferent de consecințe (atitudini discriminatorii). Numărul participanților diferă de la an la an. Nu este un program finanțat. Se pot face multe lucruri frumoase și fără bani, totul este ca să vrei.
Anul acesta, am avut bucuria de a avea cei mai mulți voluntari în program, ceea ce ne-a permis să dezvoltăm anumite activități online, mai ales în domeniul anti-discriminării. Foarte mulți dintre studenții participanți vin cu inițiative foarte bune pentru comunitățile de romi. În urma acestor idei, începând cu anul școlar 2020 – 2021, vom implementa două noi programe, primul program va fi de acordarea de meditații la limba română și matematică pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a. Activitatea se va desfășura online, fiecare student devenind mentor pentru un elev. Al doilea program va fi desfășurat de studenții de la medicină, ce vor desfășura o campanie de prevenire a diabetului în localitatea Făurei.
Fiecare organizație a romilor constituită legal poate elibera adeverințe/recomandări necesare pentru locurile alocate etniei rome în licee și facultăți. La fel și Asociația „DANROM”, eliberează aceste adeverințe anual, oferind posibilitatea tinerilor romi de a accesa aceste facilități compensatorii.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s