Postul și semnificațiile sale în lumea modernă

mancare

Cum facem tranziția de la post la dieta normală, ne întrebăm mulți dintre noi, cei care susținem că postim, acum în Postul Crăciunului.
Mulți români își invocă la tot pasul credința ortodoxă, dar viața demonstrează, de cele mai multe ori, faptul că știu prea puțin despre religia lor, foarte mulți necitind măcar o dată în viață cartea de căpătăi, Biblia.
Cei mai mulți prin patos religios înteleg mersul la biserică, facerea în fugă a semnului crucii mai ales în dreptul oricărui lăcaș de cult creștin și uneori, postirea.
Ce înseamnă însă postul creștin, câți îl înțeleg cu adevărat, ce înseamnă postul în sine, la urma urmei indiferent de religie, fiindcă în multe religii ca budismul, hinduismul, islamul sau iudaismul există tradiții legate de post, este încă o dilemă.
Pentru majoritatea din zilele noastre, postul este un fel de echivalent al unei diete, mai mult sau mai puțin riguroase și… cam atât. În post, românii nu consumă carne, pește, brânzeturi și încă alte câteva alimente. Mai nou însă, și problema lipsei acestor alimente a fost rezolvată, apărând în comerț tot felul de substituiri ale cărnii sau ale produselor lactate, produsele din soia fiind la loc de cinste.
Dar câți știu că îndemnul la postire este un îndemn, mai degrabă, la postirea de cele rele? Tot un fel de dietă, dar pentru ceea ce vorbim, ceea ce facem, ceea ce gândim, postul înseamnă un răgaz dat vieții de zi cu zi pentru a ne întâlni cu Dumnezeu la un dialog minunat și sincer între noi și EL.
Postul înseamnă, de fapt, și dorința de a învinge viciile măcar și pentru câteva zile, intenția de a afla mai multe despre propriul suflet și noi înșine.
Postul înseamnă o întâlnire, doar între noi și cel care ne-a făurit. În acele momente, nu avem nevoie de purtători de cuvânt, ci trebuie ca noi înșine să fim la tribuna faptelor noastre. Să fim acei lideri motivaționali dar, de data aceasta, numai pentru noi înșine. A posti inseamnă a descoperi propria esență și a înfrunta adevărul propriei vieți.
Să postim înseamnă să fim noi față în față cu faptele, vorbele sau gândurile noastre și să învingem cu încrederea în noi înșine, lacrima ce, cu siguranță, s-ar strecura din sufletele noastre. Dacă nu am simți lacrima pocăinței și bucuria speranței, atunci într-adevăr noi nu am postit, ci am urmat doar o dietă pentru fizic dar nu și pentru suflet.

Despre post în Biblia ortodoxă:
• Isaia 58:5 – Oare aceasta este postul plăcut Mie: să-și chinuiască omul sufletul o zi? Să-și plece capul ca un pipirig, și să se culce pe sac și cenușă? Acesta numești tu post și zi placută Domnului?
• Matei 6:16-18 – Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că și-au luat răsplata. Ci tu, când postești, unge-ți capul, și spală-ți fața, ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.

Sorina Ivan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s