Verificări, pe linie preventivă, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila la lăcașurile de cult

Pentru ca Sfintele Sărbători Pascale să fie petrecute în linişte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila a derulat verificări, pe linie preventivă, la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra afluență mare de participare.
Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile și hidranții exteriori.
Pe timpul slujbei de Înviere la Catedrala “Nașterea Domnului” din municipiu și la Mănăstirea “SF. Pantelimon” din Stațiunea Lacu Sărat vor fi prezente echipaje ale inspectoratului cu câte o autospecială de stingere, iar la Mănăstirea “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Măxineni un echipaj cu o ambulanță SMURD.
Având în vedere că în această perioadă mulți cetățeni participă la slujbele religioase, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii brăileni readuc în atenția cetățenilor următoarele recomandări:
• manifestarea prudenței la utilizarea lumânărilor şi candelelor aprinse, pe timpul slujbelor religioase;
• evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
• aprinderea şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens, în exteriorul lăcaşelor şi la distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau elemente combustibile;
• menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior dacă a fost depășită capacitatea construcției;
• parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri;
• în cazul izbucnirii unui incendiu în unitățile de cult, evacuarea din clădire trebuie făcută cu calm şi în ordine, prioritate având copiii şi persoanele în vârstă care necesită ajutor.
Evenimentul trebuie anunţat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, iar pentru stingerea incendiului în faza iniţială trebuie utilizate stingătoarele de incendiu din dotarea lăcaşului de cult.
Obiectivul prioritar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila este și va rămâne permanent asigurarea nivelului maxim de protecție și siguranță a cetățenilor.