Vernisajul expoziției de grafică și pictură “Poezii fără cuvinte”

Muzeul Brăilei “Carol I” vă invită vineri, 31 martie, începând cu ora 13:00, la vernisajul expoziției “Poezii fără cuvinte” la Galeria “Gheorghe Naum” (Piața Traian, nr. 3, intrarea prin strada Galați). Evenimentul va avea loc în prezența celor două artiste: Beatrice Anghelache și Amalia Dulhan.
Siluete fără chip, frânturi de memorie, mici obiecte casnice, flori și minerale se înlănțuie și se suprapun, când ascunzându-se, când dezvăluindu-se unele pe altele. Jocul asocierilor, nu lipsit de surprize, de volute stranii, dar nici de tandrețe, caută să reconstituie legătura secretă a lucrurilor și să refacă o unitate primordială care a fost, la un moment dat, zdruncinată (de acțiunea timpului, de o decepție, de înstrăinare, de uitare). Acest impuls recuperator își găsește expresia în imagini floride, în care elementul vital e simbolizat de proliferarea materiei vegetale care îmbracă și transformă totul, la Beatrice Anghelache; în imagini cristaline, construite în jurul unor prezențe enigmatice, solemne și vag neliniștitoare, la Amalia Dulhan. În ambele cazuri, “poezia” care ia naștere la capătul pensulei sau al minei de grafit este o metodă de cunoaștere și autocunoaștere, de prospectare (mai ales la Beatrice) și de fixare (mai ales la Amalia) a datelor propriei subiectivități. Stări nenumite, curiozități, angoase, nostalgii: cele pe care rațiunea le refuză sau se sfiește să le articuleze devin, pe pânză sau hârtie, obiecte poetice, simboluri ale universului dinăutru care invită la meditație asupra timpului și identității.
Beatrice Anghelache (n. 1967, Brăila) trăiește și lucrează în București. După studii de fizică și chimie, absolvite în 1989 în cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, s-a întors la prima sa pasiune, pictura. În 1998, a absolvit Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității “George Enescu” din Iași și de atunci a expus cu regularitate, în Statele Unite ale Americii, în Belgia și în România. Este membră fondatoare a grupului artistic Prisma, alături de care a deschis expoziții la București, Constanța și, recent (2022), la Brăila.
Amalia Dulhan (n. 1985, București) a absolvit Facultatea de Grafică a Universității Naționale de Arte din București în 2007 și tot aici și-a obținut diploma de Master, în anul 2009. Este o desenatoare prodigioasă, parcursul ei profesional numărând, până în prezent, nu mai puțin de treizeci de participări la expoziții de grafică organizate în țară și în străinătate (Italia, Austria, Germania, Elveția, Marea Britanie). A deschis, până acum, opt expoziții personale, ultimele la EuropaNova Gallery din Bruxelles (2019) și la Art Yourself Gallery din București (2021).
Expoziția e deschisă pentru public până în data de 7 mai a. c. și poate fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 09:00 – 17:00. Intrarea este gratuită.
Mai multe despre cele două artiste, aici:
• beatrice.roua.org Lemn Dulce
• amaliadulhan.blogspot.ro
• Instagram : @amalia.dulhan.art
Organizator: Alina-Ruxandra Mircea