Expoziție documentară “Nichita, poetul necuvintelor”

La final de martie, îl comemorăm pe marele poet și eseist român, Nichita Stănescu, printr-o expoziție documentară intitulată “Nichita, poetul necuvintelor”, organizată la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila.
Opera lirică a lui Nichita Stănescu este recunoscută ca fiind una extrem de originală, profundă şi cu impact major asupra publicului cititor român și nu numai, mărturie stând şi cele două prestigioase premii internaționale: 1975 – Premiul Internațional “Gottfried von Herder” și 1982 – Premiul “Cununa de aur” a Festivalului internațional de poezie de la Struga.
În 1979, personalități culturale din Suedia și fosta Iugoslavie i-au propus candidatura pentru Premiul Nobel, care însă a fost atribuit poetului grec Elitis.
Printre cele mai cunoscute volume de versuri ale poetului se numără: “O viziune a sentimentelor”, “Sensul iubirii”, “Dreptul la timp”, “Noduri și semne”, “Roşu vertical”, “Necuvintele”, “În dulcele stil clasic” şi “Epica Magna”.
Opera lui este tradusă în mai multe limbi străine, poetul fiind recunoscut ca o voce distinctă a liricii universale contemporane. Criticii literari îl consideră un poet de o amplitudine şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria rară a inventatorilor lingvistici și poetici. A dus o viață de boem, “umplută cu sărăcie, vise literare, sete de cultură și dragoste de prieteni”, fiind “un campion al nopților albe închinate poeziei și filozofării”. În anul 1990, a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar și poate fi văzută în holul de intrare al secției Împrumut Carte pentru Adulți.