Jandarmeria, la ceas aniversar | Activități diverse, acțiune și suspans, exerciții demonstrative puse la cale de jandarmi în Brăila, Ianca, Făurei și Însurăței

Jandarmeria Română sărbătorește anul acesta 173 de la întemeiere, M.A.I. aproape de comunitate, 173 de ani de când Jandarmeria Română a căpătat statut juridic, 173 de ani de când se află în slujba comunității, zi și noapte!
“Aniversarea a 173 de ani de la întemeierea Jandarmeriei Române ne aduce M.A.I. aproape de cetățeni, anul acesta fiind pregătite activități preventiv-educative și de informare atât în municipiu, cât și în județ, pe parcursul mai multor zile.
Astfel, ne dorim ca «ziua noastră» să ne găsească în mijlocul comunității, iar brăilenii de toate vârstele să aibă ocazia de a cunoaște mai bine această Armă, atribuțiile și misiunile specifice pe care le desfășurăm zi de zi, în slujba lor.”
, a precizat sergentul major Andreea Abăseacă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.
Conform sursei citate, seria activităților aniversare se deschide marți, pe 28 martie 2023, în orașul Ianca. În intervalul orar 11:00-14:00, în centrul civic, jandarmii brăileni vor expune publicului tehnica și armamentul din dotare, dar și autospeciale folosite în misiuni. Veți putea vedea dotarea specifică unui luptător antitero, dotarea specifică unui jandarm pregătit pentru restabilirea ordinii publice, dar și dotarea echipajelor pentru misiunile de patrulare.
“De asemenea, vor fi prezenți colegi din cadrul Biroului Resurse Umane, pentru a oferi informații utile celor care doresc să urmeze o carieră în Jandarmeria Română. Totodată, ne dorim ca prin vocea colegilor de la Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale să reamintim mai multe prevederi legale care, respectate de toți cetățenii, oferă ordinea și liniștea publică în viața comunității.
Vor fi executate și exerciții de disciplinizare a câinilor de serviciu și de prindere a unui infractor, dar și de autoapărare, executate de către instructorii sportivi de arte marțiale din cadrul I.J.J. Brăila.”
, a mai informat sergentul major Andreea Abăseacă, în cadrul aceluiași comunicat.
Activitățile enumerate mai sus vor fi desfășurate și în orașul Făurei, în ziua de miercuri, 29 martie 2023, în intervalul orar 11:00-14:00 , pe platoul Casei de Cultură.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila a mai spus că: “Ziua de joi, 30 martie 2023, ne va găsi în orașul Însurăței, unde, în intervalul orar 11:00-14:00, îi așteptăm pe locuitori în Parcul Orășenesc, cu aceleași activități preventiv-educative, de informare, exerciții demonstrative de autoapărare și de disciplinizare a câinilor de serviciu.
Vineri, 31 martie 2023, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila își va deschide porțile, la propriu, pentru vizitatori, în intervalul orar 10:00-14:00. Pe lângă prezentarea tehnicii de luptă, a armamentului din dotare și prezentarea ofertei educaționale, am pregătit câteva exerciții demonstrative de autoapărare și intervenție profesională, executate de către instructorii sportivi de arte marțiale din cadrul I.J.J. Brăila. Ulterior, colegii luptători antitero vor simula intervenția în cazul unui atac armat al unui transport de valori.
Activitățile prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române vor continua și în weekend. Sâmbătă, 01 aprilie 2023, între orele 16:00-19:00, vă așteptăm în Parcul Monument – zona «Rondou», iar duminică 02 aprilie 2023, în intervalul orar 16:00-19:00, ne găsiți pe Esplanada Dunării, în zona scenei, unde, de asemenea, am pregătit activități preventiv-educative și de informare, plus exerciții demonstrative”
.

Informații de background:
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obștesc, semnând “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare. În această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranței publice, ținerea unei bune orânduieli și ducerea în îndeplinire a legilor.
În ceea ce privește executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale și un serviciu extraordinar, pe care îl executa la solicitarea autorităților. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunități mobile.
De-a lungul timpului, Jandarmeria Română a trecut printr-un amplu proces de modernizare, în special în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
Cele mai importante momente din istoria Armei Jandarmeriei Române sunt descrise pe site-ul oficial, www.jandarmeriaromana.ro și pe pagina oficială a Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, www.jandarmeria-braila.ro.