“Be smart, be clean!”, proiect desfășurat la Brăila de Grupul de inițiativă locală Eco Heroes Brăila

Grupul de inițiativă locală Eco Heroes Brăila desfășoară, în perioada februarie-iulie 2023, proiectul “Be smart, be clean!”, finanțat prin programul “Cu apele curate”, implementat cu sprijinul Lidl România.
Cu ajutorul partenerilor, Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila și Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” Brăila, proiectul își propune schimbarea comportamentelor de consum în ceea ce privește produsele din material plastic și crearea unei comunități informate și responsabile.
6 adolescente, 6 lidere care și-au descoperit pasiunea pentru o lume mai curată, formează grupul Eco Heroes: Daria Stanciu, Mihaela Dobrilă, Andreea Ștefan, Georgiana Petrescu, Eva Bianu și Andreea Pisică. Aceste eroine vor încerca să schimbe percepțiile sociale ale tinerilor asupra problemei actuale a poluării.
“O schimbare trebuie să vină cu noi, cu generația tânără! Nu putem avea pretenții să se schimbe lumea dacă singuri nu facem eforturi în modificarea rutinelor și comportamentelor zilnice.”, declară Daria Stanciu coordonator Eco Heroes.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în școlile din Brăila “parametrii de potabilitate ai apei sunt necorespunzători”, iar elevii afirmă că nu există apă potabilă și coșuri de gunoi în școli. Din cauza lipsei apei potabile, cei 850 de elevi și 60 profesori ai Colegiului Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila sunt nevoiți să cumpere apa îmbuteliată la pet, generând minim 910 peturi pe zi și 163.800 peturi pe an, implicit 3.6 tone de plastic.
În zona Colegiului Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” Brăila, cei 960 elevi și 80 profesori din pricina absenței coșurilor de gunoi, nu au unde să arunce deșeurile, provocând un perimetru poluat.
Soluțiile propuse în cadrul proiectului sunt: achiziționarea și montarea unui număr de 10 filtre de apă în Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, implicit 10 coșuri de gunoi în Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” pentru a reduce consumul de plastic și a contribui la depozitarea corespunzătoare a deșeurilor în cele două instituții de învățământ.
Proiectul “Be smart, be clean!” contribuie activ la conștientizarea importanței protejării naturii și la promovarea alternativelor la plastic prin intermediul campaniei de informare și conștientizare “Nu consuma plastic, frate!”, ce se va desfășura în săptămâna 27-31 martie 2023, la Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius”. Prin aceste ateliere de educație ecologică, la care vor participa 120 de elevi din cadrul claselor primare, cele 6 adolescente împreună cu partenerii și alți voluntari vor ajuta la formarea unei noi generații de tineri informați și prudenți.
La aceste ateliere se va folosi boardgame-ul “Nu consuma plastic, frate!”, un board game folosit ca instrument de educație ecologică, iar jocurile vor rămâne la clase și vor putea fi utilizate pe termen lung în cadrul actului educațional.
Proiectul “Be smart, be clean!” face parte din programul “Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.