Proiect experiment dedicat compozitorului ucrainean Serghei Bortkiewicz, la Brăila

Pe 7 martie 2023, pianistul Ştefan Doniga va susţine un recital sub titlul “Experimentul Bortkiewicz” la Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu” din Brăila.
Acesta va avea loc marţi, începând cu ora 15:00, în sala de spectacole a Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu”. Recitalul include Brăila în cadrul turneului naţional de recitaluri desfăşurat sub titlul “Experimentul BORTKIEWICZ”, dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România.
Proiectul propune un portret componistic al creatorului postromantic ucrainean Serghei Edouardovich Bortkiewicz (1877-1952), realizat într-un format inedit: alături de lucrări camerale solistice, recitalul cuprinde și monumentalul concert nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră intitulat “Per Aspera ad Astra” (prin suferință către lumină), pe care pianistul român îl va prezenta în format multi-playback, coordonând acompaniamentul orchestral în timp real dintr-o serie de materiale preînregistrate de orchestra simfonică a Filarmonicii Janaček din Ostrava. Toate creațiile prezentate în recital sunt lucrări descoperite recent sau pe care Ștefan Doniga le-a înregistrat în premieră mondială, fiind creații considerate pierdute timp de aproape un secol.
Proiectul este organizat cu valorosul parteneriat al postului Radio România Muzical și al instituțiilor din ţară care găzduiesc evenimentele incluse în program, printre care se regăsesc, la nivel local, atât Școala Populară de Artă “Vespasian Lungu”, cât şi Liceul de Arte “Hariclea Darclée”.
Detalii se pot regăsi şi pe pagina Radio România muzical – http://www.romania-muzical.ro, secţiunea Interviuri.
Intrarea este liberă!