Conferință de încheiere a proiectului “Putem mai mult Împreună” | Daniel Caraivan: “Cred că acest proiect este cel mai important proiect pentru romi, din ultimii 32 de ani”

În data de 24 februarie 2023, în cadrul Instituției Prefectului – Județului Brăila a avut loc conferința de încheiere a proiectului “Putem mai mult Împreună”, proiect implementat de Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună în parteneriat cu Asociația DANROM Făurei la nivelul județului Brăila.
Proiectul a fost implementat în patru localități din județul Brăila (Viziru, Șuțești, Însurăței și Brăila – cartierul Lacu Dulce).
Proiectul a avut două direcții principale, dintre care una a fost Dezvoltarea Comunității, unde au fost înființate Grupuri de Inițiativă Locală, ce au beneficiat de instruire și un proces aprofundat de facilitare comunitară prin care au fost întocmite Planuri Locale de Acțiune și depuse către administrația locală.
A doua direcție a vizat promovarea culturii identitare a romilor, unde a fost implementată o serie de inițiative locale pentru promovarea valorilor culturale ale romilor. În plus, a fost organizată o serie de cursuri despre interculturalitate și istoria romilor pentru profesori, lucrători din administrația publică locală și experți/lideri romi.

“Cred că acest proiect este cel mai important proiect pentru romi, din ultimii 32 de ani. În primul rând, vorbim despre înființarea Muzeului Virtual al Romilor, o inițiativă cu durabilitate permanentă și utilitate reală la nivel mondial. Cu alte cuvinte, acest proiect a venit cu o nouă abordare, abordarea culturală a minorității rome, în care atât romii, cât și ne-romii au avut multe de învățat despre ce înseamnă să fii cu adevărat rom. Informarea este cheia schimbării, iar prin implementarea unei serii de activități la nivel local am reușit vizibil să schimbăm mentalitatea bazată pe prejudecăți și stereotipuri despre romi.
Sper ca în fiecare localitate să continuăm tot ce am început prin acest proiect. Nu vorbim de o abordare specială, ci despre normalitate.”

a spus Daniel Caraivan, președintele Asociației DANROM Făurei

La conferință au participat reprezentanți ai autorităților locale, printre care Dobre Ionuț Ciprian (vicepreședintele Consiliului Județean Brăila), Oana Coman (Primăria Municipiului Brăila), Jercan Alina (Direcția de Asistență Socială), Ana Cornelia Măcrineanu (primarul Comunei Viziru), Teodora Puia (primarul Comunei Unirea), Costică Dobre (primarul Comunei Șuțești), prof. Steluța Neagu (director Școala Gimnazială “Viziru”), prof. Mihaela Râpă (director Școala Gimnazială “Anton Pann”), Florin Ciornea (mobilizator al Grupului de Inițiativă Locală Însurăței), prof. insp. Gina Anton (facilitator comunitar), Florin Ion (expert local roma – Primăria Viziru), Marius Lambru (Grupul de Inițiativă Locală Șuțești), Viorica Mocanu (Asociația de Dezvoltare Comunitară Unirea-Valea Cânepii), Alexandra Ciornea (Asociația Damaris) și Nicoleta Bajno (învățător).

“Le mulțumesc pentru sprijin colegilor din Asociația DANROM Făurei, Florina Caraivan și Nelu Matei, fără de care aceste activități nu ar fi fost posibile. Nu în cele din urmă, mulțumim managerului de proiect, Andrei Constantin și întregii echipe a Agenției Împreună. Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE din cadrul Programului de Dezvoltare Locală.”, a mai spus Daniel Caraivan, președintele Asociației DANROM Făurei.