Deputatul Alexandru Popa (PNL): “Fermierii brăileni sunt foarte nemulțumiți de noul Plan Național Strategic”

Deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, în cadrul întâlnirii sale, din Comuna Zăvoaia, cu un grup de câteva zeci de fiermieri, din data 15.02.2023, la care au participat și reprezentanți ai DADR, APIA, AFIR și DSVSA, a purtat discuții pe diferite teme, legate de unele subiecte importante din agricultură. Mai multe informații pe acest subiect, au fost relatate chiar de parlamentarul liberal în cadrul unui Comunicat de presă, emis astăzi, 16.02,2023, pe care îl redăm integral.

“Ieri am avut o întâlnire în comuna Zăvoaia cu un grup de câteva zeci de fermieri din Roșiori, Ciocile, Dudești, Zăvoaia, Bordei Verde, Cireșu. La această acțiune au fost prezenți domnul Traian Cișmaș, directorul DADR Brăila, doamna Daniela Militaru, directorul APIA, doamna Nicoleta Liliana Gheorghe, directorul AFIR și domnul Marian Arsene, director DSVSA Brăila.
S-au discutat schimbările care apar în Planul Național Strategic 2023-2027.
Nemulțumirea fermierilor este una foarte mare, rezultatul negocierilor duse de domnul ministru Petre Daea este că fermieri vor pierde 30% din subvențiile pe hectar prin noul PNS. Nu am avut pe cineva capabil să negocieze cu adevărat pentru susținerea intereselor fermierilor. Poate ar fi mai corectsă spun «pentru susținerea intereselor noastre, ale fermierilor», fiindcă și eu mă regăsesc printre aceștia, iar acum, ca parlamentar, pot reprezenta mai bine interesele celor care lucrează pământul.
În cadrul discuțiilor purtate ieri am identificat linii de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor agricole pe AFIR, astfel încât să se creeze în continuare plus valoare în fermele brăilene.
Cei prezenți au pus multe întrebări, reprezentanții DADR, APIA, AFIR și DSVSA au dat răspunsuri și lămuriri și consider că a fost o discuție constructivă.
Intenționez să organizez și alte întâlniri de acest gen, cu fermieri din alte zone ale județului, astfel încât să am ocazia să discut cu cât mai mulți dintre agricultorii brăileni și să aflu în ce mod pot să-i ajut, ca parlamentar.
Chiar dacă eu însumi am afaceri în agricultură și cunosc o parte dintre problemele cu care se confruntă fermierii, pot să spun că ieri am avut ocazia să ascult și niște oameni care intră în categoria micilor fermieri, care mi-au prezentat o sumedenie de probleme cu care se confruntă în accesarea de fonduri europene și de probleme legate de noul PNS.
O spun încă o dată, fermierii brăileni sunt foarte nemulțumiți de noul PNS. Știu că suntem într-o coaliție la guvernare, știu că va deranja pe unii ce spun, dar nu pot să neg adevărul: fermierii pierd ca urmare a noului PNS. Eu sunt în primul rând într-o coaliție cu fermierii din județul Brăila, care m-au susținut când am candidat și ale căror interese m-am angajat să le reprezint în Parlament. Aceasta este specializarea mea, în acest domeniu am afaceri, în acest domeniu am căpătat experiență și nu întâmplător sunt membru al Comisiei pentru Agricultură.”