Primul tren electric, contractat de România, a intrat în producție în Polonia și urmează să intre în țară în iulie, la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei

Primul tren electric, contractat de România, a intrat în producție în Polonia și urmează să intre în țară în luna iulie a acestui an, la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei, pentru efectuarea testelor dinamice, a anunțat luni, 13 februarie 2023, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
“Echipa Autorității pentru Reformă Feroviară a efectuat în perioada 8-10 februarie o vizită tehnică de lucru la fabrica ALSTOM din Katowice, Polonia, unde se fabrică primele rame electrice din cadrul contractului încheiat anul trecut între Statul Român și compania Alstom Ferroviaria SpA.”, a spus secretarul de stat într-o declarație publică.
Scrioșteanu a mai precizat că primul tren va ajunge în țară la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei în luna iulie a acestui an, pentru efectuarea testelor dinamice, iar al doilea tren electric va ajunge în luna august și va efectua teste pe liniile CFR.
“După realizarea testelor primelor 2 trenuri, cel de al treilea tren va ajunge în luna decembrie și va fi introdus în exploatare pe rețeaua feroviară națională.”, a mai spus secretarul de stat, subliniind, de asemenea, faptul că celelalte trenuri urmează să intre în circulație pe teritoriul României începând cu anul 2024.
Conform sursei citate, noile trenuri electrice vor fi compuse din 6 vagoane, vor circula cu o viteză maximă de 160 km/h, și vor fi dotate cu 351 locuri pe scaune, sistem de semnalizare și siguranță ERTMS nivel 1 și 2, sistem național PZB90, sistem de climatizare, conexiune wi-fi, spații pentru bar/bistro, accesibilitatea persoanelor cu mobilitate redusă, zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.
Noile trenuri urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului între capitală și principalele centre urbane ale țării, între acestea înscriindu-se și rutele: București Nord – Constanța și București Nord – Galați.
Contractul constă în achiziția a 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs și mentenanța acestora pentru 15 ani, cu posibilitate de extindere la 30 de ani. Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Totodată, în urmă cu câteva zile viceprim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilot și Infrastructurii, anunța, la rândul său, faptul că un nou contract pentru lucrări de reparații la infrastructura feroviară a fost semnat de CFR, compania ajungând astfel la un total de 126 de contracte semnate pentru modernizarea și repararea infrastructurii feroviare cu o valoarea totală estimă de 3,1 miliarde de euro, din totalul de 3,4 miliarde de euro alocați prin PNRR.