Ministrul Barna: “Toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare”

“De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare.”, atrage atenția Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-un mesaj public din data de 31 ianuarie 2023.
Ministrul mai pune accent și pe faptul că: “Înscrierea este OBLIGATORIE și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul http://www.returosgr.ro. Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.”
În finalul mesajului său, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a mai ținut să sublinieze faptul că Sistemul de Garanție-Returnare este un sistem avantajos prin intermediul căruia se poate evita poluarea mediului înconjurător în condițiile în care, la ora actuală, acesta este un subiect stringent al planetei.
“Prin SGR putem asigura ca PET-urile, sticlele și dozele de bere să nu ajungă în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci să fie reciclate și reutilizate.
Cetățenii vor avea de urmat trei pași simplii: vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant; după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România; în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.”
, a mai precizat ministrul Barna.