Numai în luna decembrie 2022, 155 de angajatori verificați de inspectorii I.T.M. Brăila

I.T.M. Brăila a desfășurat în luna decembrie 2022, numeroase acțiuni de control pe raza Județului și Municipiului Brăila. Au fost efectuate 83 de acțiuni de control, ale inspectorilor I.T.M. Brăila, în domeniul relațiilor de muncă și 72 în domeniul securității și sănătății în muncă, la un număr de 155 angajatori. În urma acestor acțiuni, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 197.300 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Conform informațiilor făcute publice de reprezentanții I.T.M. Brăila, la un număr de 6 angajatori au fost depistate 8 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 140.000 lei. “Cele 8 persoane identificate, fie nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă sau nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii și prestau activitate în domeniiile: pază, baruri, restaurante, fabricarea articolelor din material plastic.”, au mai precizat reprezentanții aceleiași instituții brăilene.
Potrivit sursei citate, deficiențele frecvent constatate au fost următoarele:
– Primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare;
– Netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
– Nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară;
– Neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați;
– Nerealizarea măsurilor dispuse prin PV de control încheiate anterior;
– Neutilizare EIP din dotare corespunzător activității desfășurate;
– Neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății pentru toți lucrătorii;
– Neefectuarea controlului medical periodic;
– Neefectuarea verificării ISCIR la termenul scadent;
– Semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare.
Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
“I.T.M. Brăila, în controalele efectuate a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile de competență.”, au mai spus reprezentanții I.T.M. Brăila.

Sursă foto: Fb. Inspectoratul Teritorial de Munca Braila