Bugetul pe 2023 prevede mai mulți bani pentru Sănătate, Educație și Investiții | Senatorul Ion Rotaru: “Bugetul conceput de PSD este menit să protejeze nivelul de trai al categoriilor vulnerabile”

Bugetul de stat pentru anul 2023, adoptat de Parlament este fundamentat pe o creștere economică, preconizându-se ca România să ajungă la un PIB istoric, și anume 1552,1 miliarde lei, adică 300 miliarde de euro. Astfel, vor fi alocate cele mai mari resurse de până acum pentru investiții – 7,2% din PIB, respectiv 112 miliarde lei. De asemenea, se alocă bani pentru implementarea măsurilor privind creșterea nivelului de trai.
“Bugetul conceput de PSD este menit să protejeze nivelul de trai al categoriilor vulnerabile. Veniturile a peste 12 milioane de români vor crește. Este vorba de majorări de pensii, salarii, alocații, burse și ajutoare pentru alimente și facturi.”, susține senatorul Ion Rotaru, președintele PSD Brăila, în cadrul unui Comunicat de presă emis astăzi.
De asemenea, politicinul brăilean precizează în cadrul aceluiași comunicat că pachetul de măsuri de protecție socială ”Sprijin pentru România” se ridică la o valoare de 16 miliarde lei.
“Este un buget care susține măsurile de combatere a prețurilor exagerate. Inflația se va reduce în principal datorită schemei de plafonare/reglementare a prețurilor la energie și gaze, implementată de PSD.
Este un buget de reindustrializare a României, astfel facilitățile pentru persoanele și companiile care produc și crează locuri de muncă se ridică la 8% din PIB, de 4 ori mai mult față de ceea ce s-a dat în guvernele Cîțu și Orban.”
, a mai spus senatorul Ion Rotaru.
Totodată președintele PSD Brăila a mai punctat faptul că bugetul sprijină finanțele publice românești după dezastrele din guvernările de dreapta.
“Deficitul bugetar (ESA) se va reduce la 4,4% din PIB față de 7,1% cât a fost la preluarea guvernării, în timp ce datoria guvernamentală va scădea la 47,3% din PIB față de 48,9%.
Bugetul este construit pe politici și programe în care se spune oamenilor exact unde ajung banii plătiți pentru taxe și impozite. Este vorba de 233 de programe din care 221 sunt finanțate din bugetul de stat, 6 sunt finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 6 prin bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.
Sănătatea și Educația vor primi mai mulți bani față de anul 2022. La Educație se alocă 3,2% din PIB, cu 6 miliarde lei mai mult decât în 2022, iar la Sănătate se alocă cu 5,106 miliarde lei mai mult comparativ cu 2022.”